2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tűzoltók napja: kitüntették az év tűzoltóját és az év életmentőjét

2019. szeptember 13. 18:13, utolsó frissítés: 18:26

Szeptember 13-a a tűzoltók ünnepe, ebből az alkalomból két kitüntetést osztott ki az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség: az év tűzoltója kitüntetést Alin Jorja, a Fehér megyei katasztrófavédelem tűzoltója, az év életmentője kitüntetést pedig Cornel Uţă, a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelem alkalmazottja kapta.

Alin Jorja törzsőrmester a gyulafehérvári tűzoltóság tagja. A kitüntetést többek közt példás higgadtságával és profizmusával érdemelte ki, amellyel az oltási munkálatokat vezette, amikor egy robbanás következtében tűz ütött ki a kudzsiri fegyvergyárban. Az indoklás szerint Jorja megakadályozta, hogy a lángok a lőszerraktárig terjedjenek, és ezzel katasztrofális robbanást sikerült megelőznie.

A gyulafehérvári törzsőrmester nevéhez ezen kívül több, kiemelkedő bátorságról és lélekjelenlétről árulkodó tett is fűződik: vízbe esett gyereket mentett ki a Sebes folyóból, Alvincen pedig időben és biztonságosan kimenekítette a cipőgyár személyzetét, amikor tűz ütött ki az épületben.

Cornel Uţă segédőrmester a Bukarest-Ilfov területi ISU munkatársa. Felettesei szerint „a hősiesség és profizmus példaképe”, aki két férfit mentett ki a tengerből. Az országos katasztrófavédelem felidézi indoklásában, hogy a szabadságát tengerparton töltő Cornel Uţă 2019. augusztus 30-án hazafele tartott a szállodába, amikor észrevette, hogy a tengerben, körülbelül 40 méterre a parttól két férfi került veszélybe. Az egyik már eszméletlen volt, a másik pedig nehezen tartotta társát a felszínen. A tűzoltó gondolkodás nélkül a tengerbe vetette magát, és mindkét férfit a part irányába próbálta segíteni. A mentésbe néhány kritikus perc elteltével egy vízimentő is bekapcsolódott, a parton lévő napozók pedig összefogózva, emberi láncot alkotva adtak támaszt a hullámokkal küzdő férfiaknak, akik közül végül mindenki szerencsésen megmenekült.

A tűzoltók napját annak emlékére tartják, hogy a bukaresti tűzoltószázad 171 évvel ezelőtt vívta Pavel Zăgănescu kapitány vezetésével az oszmán sereg elleni csatát Dealul Spirii-nél. Ezen a napon a tűzoltók bátorsága és önfeláldozása előtt tisztelegnek Románia-szerte. (agerpres)
Nyitókép: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS