2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meglepődött a román sajtó, hogy a konstancai érsek Johannisnál és Daniel pátriárkánál is többet keres

2019. szeptember 05. 11:35, utolsó frissítés: 11:40

Belekukkantottak az Adevărul újságírói Teodosie Petrescu tomisi (konstancai) ortodox érsek vagyonnyilatkozatába, és egyből három keresztet vetettek. A sajtó munkatársai nem kevés indulattal közölték, hogy az érsek és teológiai professzor éves jövedelme bőven meghaladja Klaus Johannis államfő éves fizetését, de még felettese, Daniel pátriárka éves jövedelmén is valamivel túltesz.

Tomis érseke szertartás közben. Forrás: AdevărulTomis érseke szertartás közben. Forrás: Adevărul


Teodosie Petrescu érseki munkájáért 161 064 lej fizetést kapott az államtól 2018-ban, míg az Konstancai Ovidius Egyetemen betöltött professzori munkájáért 104 581 lejt vett fel tavaly. Emellett pedig 26 503 lejes éves juttatást is kapott, mivel az egyetem Doktori Iskolájának igazgatói tisztségét is betölti. Ez azt jelenti, hogy a konstancai érsek 292 148 lejt keresett a tavalyi évben, ezzel szemben Klaus Johannis államfő 165 100 lejt keresett tavaly, míg Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház feje is „csupán” 287 000 lejnyi fizetést vett fel.

A konstancai ortodox érsek bankszámláin is jelentős megtakarítások vannak: összesen 117 ezer lej, illetve 144 ezer euró. Ezek mellett Petrescu rendelkezik egy 700 négyzetméteres telekkel a Konstanca megyei Techirghiol városának területén, illetve Dornavátrán, ahonnan származik, egy 2,6 hektáros legelővel is rendelkezik, amelyről nem lehet tudni, hogy melyik évben jutott hozzá, mivel ezt nem dokumentálták. A érsek egyébként Dornavártán építtetett korábban egy olyan komplexumot is, amely magában foglal egy gyógyközpontot, egy szállodát, egy zarándokházat és egy kolostort.

A ortodox egyházban világi papok nem, csupán szerzetesek tölthetnek be püspöki, érseki, illetve pátriárka címeket. A lap újságírói megjegyzik, hogy amikor a szerzetesek leteszik a fogadalmukat, többek között a szegénységet is megfogadják. (Adevărul/hírszerk)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS