2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély az új Toszkána, és a Financial Times hangulatos beszámolóban ajánlja

2019. augusztus 26. 14:15, utolsó frissítés: 17:55

Hangulatos ajánlóban ír Erdélyről, ezen belül is a szászok által elhagyott, és a nyugat-európai külföldiek által mostanság újabban felfedezett vidékről a Financial Times.

Földszini életkép (fotók: Experience Transylvania Facebook-oldal)Földszini életkép (fotók: Experience Transylvania Facebook-oldal)


Erdély Toszkánához való hasonlításának ötlete ugyan nem a cikket jegyző Andrew Eamestől származik, hanem egy Romániába házasodó, egykori olasz nemes, Giulio da Sacco vetette fel neki, de a szerző alapvetően végig használja ezt a párhuzamot.

Például párhuzamot von a két terület turisztikai felfedezése között. A brit arisztokrácia a 19. század második felében talált rá Toszkánára az európai körútjaikon, az úgynevezett Grand Touron, most pedig Károly herceg vezetésével a britek felfedezhetik Erdélyt. Ahogy Giulio da Sacco fogalmaz, "Isten ajándéka" volt a herceg, aki menővé teszi ezt a helyet. Károly mellett a cikk több olyan személyt is említ, akik felfedezték maguknak az üresen hagyott szász falvak elhagyatott házait. Ilyen William Blacker, az Along the Enchanted Way and old Etonian kötet szerzője, akinek egy szászok által felhagyott ház mellett természetesen Toszkánában is van háza, vagy Jessica Douglas-Home, a Mihai Eminescu Trust vezetője, akik turisztikai céllal vásárolnak és újítanak fel régi házakat.

A küküllőalmási erődtemplomA küküllőalmási erődtemplom

A mesei Apafi-kúriaA mesei Apafi-kúria


Olyan településeket említ meg a cikkben, mint Mese (Mesendorf), Földszin (Felsendorf, amit a cikkben csatolt térképen hibásan a Kolozsvár melletti Szászfenesként jelöl, mert mindkettőnek a román neve Florești) vagy Riomfalva (Richiș/ Reichesdorf).

Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy olyan jelentős turisztikai látványosságok nincsenek, mint Firenze vagy Siena Toszkánában, de meg lehet nézni a szász erődtemplomokat, Nagyszebent vagy Segesvárt. Utóbbival kapcsolatban természetesen felmerül Vlad Țepeș neve is, akiről a legenda szerint Bram Stoker Drakula gróf alakját mintázta, és aki a városban született 1431-ben.

A végén mégis azt írja, hogy kirándulásunk megkoronázása mégis az lesz, amikor a vadvirágokkal szegélyzett úton barangolhatunk az erdőben, amikor bérelt biciklivel a falvak rejtett utain indulunk felfedezni a vidéket, vagy amikor lovasszekeret (van egy olyan romantikus és túlzó kép is benne, hogy ebből a járműből még mindig több van ezeknek a településeknek útjain, mint autóból) bérlünk, hogy felvigyenek a hegyekbe piknikezni. Az ilyen egyszerű élmények, természetesen sokkal, de sokkal olcsóbban, mint Olaszországban.A szokásos toplistás Erdély-ajánlókkal ellentétben ez a cikk tényleg olyannak tűnik, mint amelynek a szerzője valóban itt volt, és kapott egyfajta falusias Erdély-élményt, mindenféle egyszerű falusi étellel, ugató kutyákkal, szénaillattal és csilingelő lovasszekerekkel. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS