2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péntekig lehet jelentkezni a Kastélykövet-táborba

2019. augusztus 20. 16:51, utolsó frissítés: 2019. augusztus 21. 15:30

Erdélynek szinte bármelyik zugában egy-egy gyönyörű kastély, udvarház vár felfedezésre. A Kastély Erdélyben program megalapítása óta azt a célt szolgálja, hogy ezek a kastélyok visszakerüljenek a kulturális, gazdasági, turisztikai körforgásba, rajta legyenek a helyi közösségek és a nagyközönség mentális térképén. A Kastélykövet-táborban olyan követeket szeretnénk „kiképezni”, akik az erdélyi kastélyok ügyét képviselik majd, akár tevékenységek, rendezvények szervezésében segédkeznek, vagy bármilyen formában hozzájárulnak az erdélyi kastélyok tematizálásához, revitalizációjához. Az ingyenes táborba péntekig, augusztus 23-ig még lehet jelentkezni.

A gernyeszegi Teleki-kastélyA gernyeszegi Teleki-kastély


Olyan fiatalok jelentkezését várják a szervezők, akik szívükön viselik az erdélyi kastélyok ügyét, szeretnének közelebbről és aktívan is foglalkozni velük, akár egy adott kastéllyal, akár általában kastélyokkal.

A kutyfalvi Degenfeld-kastélyA kutyfalvi Degenfeld-kastély


"A tábor a Kolozs megyei Válaszúton zajlik, illetve helyszíni látogatások is lesznek számos kastélyhoz. Az elméleti részben általánosan foglalkozunk az erdélyi kastélyok témájával vidékfejlesztés, turizmus és művészettörténet szempontjából, valamint három műhelyfoglalkozás közül lehet egyet választani közösségi menedzsment (community manager), kulturális menedzsment és design thinking témakörökben. Konkrét kastélyokat is meg fogunk nézni: szeptember 4-én Hunyad megyei kastélyokat, szeptember 7-én és 8-án Maros, Kovászna és Brassó megyei kastélyokat látogatunk meg" - írják a szervezők közleményükben.

A táborban a részvétel ingyenes, a résztvevőknek a következőket biztosítják:
- szállás 7 éjszakára, szeptember 1. és 7. között (Válaszúton és a székelyföldi tereplátogatáson)
- étkezés minden nap (Válaszúton és a tereplátogatásokon)
- utazás a tereplátogatásokra
- póló

A marosnémeti kastélyA marosnémeti kastély


A Válaszútra utazást a résztvevőknek kell megoldaniuk, hazafele a Székelyföld-Kolozsvár útvonalon igény és lehetőség szerint több településen is megállunk.

A jelentkezéshez a következő űrlapot kérjük kitölteni.

A táborba 30 személy jelentkezését tudják fogadni. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 23., péntek 23:59. A jelentkezőknek augusztus 26., hétfő 13 óráig válaszolunk. A tábor az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) támogatásával valósul meg.

A miklósvári Kálnoky-kastélyA miklósvári Kálnoky-kastély


A tábor részletes programja:

Szeptember 1., vasárnap
Érkezés, ismerkedés

Szeptember 2., hétfő
Csapatösszerázók. Mindmapping – mit gondolunk a kastélyokról? A kastélyok és kulturális örökség általános kontextusa

Szeptember 3., kedd
Előadások: A kastély témájának turisztikai, vidékfejlesztési, művészettörténeti megközelítései. Kastély Erdélyben program: a Kastély Erdélyben Stratégia, a Kastély Erdélyben Koalíció, a Kastély Erdélyben Shop, az EduKastély és Kastély Erdélyben rendezvények bemutatása.

Szeptember 4., szerda
Kirándulás: marosnémeti Gyulai-kastély, Vajdahunyad vára

Szeptember 5., csütörtök
Workshopok: Design Thinking, közösségi menedzsment, kulturális menedzsment

Szeptember 6., péntek
Workshopok: Design Thinking, közösségi menedzsment, kulturális menedzsment
Tervezés a PONT-tal

Szeptember 7., szombat
Kirándulás: kutyfalvi Degenfeld-kastély, radnóti Kornis-Rákóczi kastély, gernyeszegi Teleki-kastély, görgényszentimrei Bornemissza-kastély, marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély
Szállás Árkoson

Szeptember 8., vasárnap
Kirándulás: alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély, zabolai Mikes-birtok, miklósvári Kálnoky-kastély, olaszteleki Daniel-kastély, keresdi Bethlen-kastély. Hazautazás. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS