2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyorsabbak az elektromos rollerek, mint a román tehervonatok

2019. augusztus 19. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

A Közlekedési Minisztérium hivatalos adataiból az derül ki, hogy a tavalyi évben a romániai tehervonatok átlagsebessége 17 km/h volt - írja a Profit.ro.

Ez azt jelenti, hogy például az elektromos rollerek gyorsabbak, mint a tehervonatok, azok ugyanis átlagban 20-25 km/h sebességre képesek haladni. Van persze olyan is, amelyik ennél gyorsabb, de az most irreleváns.

A felmérésben az a vicces még, hogy a személyvonatok sem mennek sokkal gyorsabban.

A közlemény szerint a CFR Marfă vonatai tavaly 24,58 millió tonna árut szállítottak. A leggyorsabb tehervonat Bukarest és Konstanca között hasíthatna 48,09 km/h sebességgel, csakhogy ezen a vonalon meg korlátozva van a sebesség, úgyhogy csak 31 km/h-val megy. A tulajdonképpeni leggyorsabb tehervonat így Bukarest, Urziceni és Galac vonalon megy, 33,65 km/h átlagsebességgel.

És akkor ami a személyszállító vonatokat illeti: egyetlen járat sem éri el a 100 km/h-ás átlagsebességet. Itt is a Bukarest-Konstanca járat lehetne a legjobb, a technikai sebesség ugyanis 100,9 km/h lenne, de a vonat csak 97,52-el megy. A legtöbb személyszállító vonatnak azonban 45-66 km/h között van az átlagsebessége.

Ilyen körülmények között vajon csoda-e, hogy a megkérdezett romániaiak csupán nyolc százaléka van jó véleménnyel a vasúti szolgáltatásokról?

Megjegyzendő, hogy nincs is oka az embereknek nagyon jó véleménnyel lenni róla, ugyanis egy 2017-es jelentés azt mutatta be, hogy mennyire biztonságosak a szolgáltatások, és Románia utolsó helyen jött ki. Amúgy Nyugat-Európa országaiban a személyszállító vonatok esetében 100-120 km/h az átlagsebesség, a tehervonatoknál meg 100 km/h. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS