2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hány weboldal van a világon?

2019. augusztus 19. 18:25, utolsó frissítés: 18:29

Bő 28 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 6-án a svájci CERN laboratóriumában tette közzé a brit fizikus, Tim Berners a világ első weboldalát. Az oldal, amely archiválva itt tekinthető meg, arról szólt, hogy mi az a Világháló, hogyan használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni, és hasonlók. A CERN kutatói végül 1993 áprilisában jelentették be, hogy mindenki számára szabadon hozzáférhetővé teszi a W3 technológiát, ami lehetővé tette a széles körű elterjedését. Mára 1,7 milliárd weboldal van szerte a világon.

Infographic: How Many Websites Are There? | Statista You will find more infographics at Statista

Az egyik első, széles körben is ismert oldal és e-mail-szolgáltató, a Yahoo! volt, amelyet 1994-ben hoztak létre, és eredetileg az volt a neve, hogy "Jerry és David útmutatója a Világhálóhoz". 1994-ben nagyjából 3000 weboldal működött szerte a világon. Amikor a Google keresőjét 1998-ben elindították már 2,4 millió weboldal volt, de még az Instagram 2010-es indulásakor is csak 206 millió oldalt lehetett elérni, és csak utána jött az igazi nagy bumm. Az Internet Live Stats számításai szerint a legtöbb weboldal 2017-ben volt, akkor 1,76 milliárdot regisztráltak.

A Yahoo! 1996-os dizájnja karácsony előtt pár nappal (az egyik első, amit archiváltak.)A Yahoo! 1996-os dizájnja karácsony előtt pár nappal (az egyik első, amit archiváltak.)

Az egyik első Google képernyőfotó, amit regisztráltak 1998-ban. Az egyik első Google képernyőfotó, amit regisztráltak 1998-ban.


Érdekesség, hogy amikor a 20 évvel ezelőtt a Transidexet alapították, összesen még csak 3,1 millió weboldal volt szerte a világon, és 280 millió internetező. 2019 júniusának végén összesen 4,4 milliárd ember használta az internetet. És talán az sem köztudott, hogy a Netflixet, amely már az egyik legnagyobb streaming-szolgáltató, még 1997-ben alapították, amikor 1,1 millió weboldal volt. A Netflix kezdetben például DVD lemezeket kínált kikölcsönzésre postán keresztül, és 2007-ben indították el a streaming-szolgáltatásukat, amikor már két éve működött a Youtube és egy éve a Twitter, és csak 2013-ban kezdtek saját tartalomgyártásába. 2007-ben is még csak 121,8 millió weboldal működött.

És ha már statisztikáknál tartunk, akkor a Zenith Media médiafogyasztási jelentését is mellékelem arról, hogy az internet elterjedése hogyan szorította vissza ebben az évtizedben a különböző nyomatott lapokat és magazinokat. Pontosabban, hány percet szánunk naponta átlagosan a különböző vizsgált médiatípusokra. Igaz, hogy nem olyan drasztikus a változás, mint amilyen jelentős volt a különböző weboldalak számának robbanása, bár akkor lenne igazán érdekes az összevetés, ha a tévénézésre szánt időt is tartalmazná.

Infographic: What Types of Media Take Up Most People's Time? | Statista You will find more infographics at Statista

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS