2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ettél már hamsit a Fekete-tengernél? Mert nem biztos, hogy az volt!

2019. augusztus 16. 11:50, utolsó frissítés: 11:52

A fogyasztóvédelem fokozottan felhívja azon nyaralók figyelmét, akik a Fekete-tenger közelében fekete-tengeri szardíniát (közismert nevén hamsit) szeretnének fogyasztani, vigyázzanak a vásárlásnál, mert megtörténhet, hogy sprotnit kapnak helyette.

A fogyasztóvédelmi hivatal munkatársai az elmúlt hetekben több tengerparti éttermet is megbírságoltak, mert a kínálatukban fekete-tengeri szardínia volt feltüntetve, holott valójában sprotnit szolgáltak fel.

A tapasztalatlanabb vásárlók nem tudnak különbséget tenni a két halfajta között. A hamsi méretében is nagyobb a sportninál és jelentős ízbeli különbség is van köztük, viszont az átlagfogyasztónak ez a legtöbb esetben nem tűnik fel.

Hamsi (fekete-tengeri szardínia)Hamsi (fekete-tengeri szardínia)

Sült sprotniSült sprotni


És, hogy miért árulnak sokan sprotnit hamsi helyett? A fogyasztóvédelmi hivatal szerint ennek oka az árakban keresendő. Míg egy kilogramm fekete-tengeri szardínia kb. 20 lejbe kerül, addig a sprotni kilóját ennek feléért, 10 lejért is be lehet szerezni.

A fogyasztóvédelmesek az elmúlt 1 hétben több mint 1 millió lejre bírságoltak a tengerparti éttermeknél és falatozóknál. Sok esetben a helyek tisztasága nem volt megfelelő, míg máshol romlott zöldségeket és lejárt szavatosságú húsokat is találtakat ellenőrök, amit eladásra kínáltak. (observator.tv.)

Nyitókép: click.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS