2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy friss kutatás szerint a nők nem jobbak a multitaskingban, mint a férfiak, csak többet dolgoznak

2019. augusztus 16. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Egy, a Science Alert által ismertetett és a PLOS One-on közölt új tanulmány szerint egyáltalán nem áll fenn a helyzet, hogy a nők jobbak lennének több munkának egyszerre való végzésében, azaz az úgynevezett multitaskingban, csak egyszerűen többet dolgoznak, mint a férfiak, és ezért tűnik úgy.

A tanulmány során azt vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak a nők és férfiak, ha folyamatosan váltani kell a különböző munkák között, vagy egyszerre kellene végezni őket, és az találták, hogy nincs különbség a nemek között.

Márpedig a társadalomban eléggé széles körben elfogadott vélekedés, hogy a nők jobban bírják a multitaskingot, azaz terhelhetőbbek munkával, ez pedig nem föltétlenül előnyös rájuk nézve. Közben meg az a helyzet, hogy senki nem jó a multitanskingban.

A tanulmány azt is kiemeli, hogy már előzőleg bebizonyították, hogy az emberi agy nem tud egyszerre több feladatot végezni. Különösen akkor bajos a dolog, ha két hasonló feladatot kell elvégezni, mert akkor azok az agy ugyanazon részének aktiválásáért versenyeznek.

Az agy abban azonban nagyon jó, hogy gyorsan átkapcsoljon, ha új feladattal találja szemben magát. Na, ilyenkor érzik az emberek, hogy multitaskingolnak, pedig távolról sem, akkor is egy feladat megoldásán ügyködnek, majd gyorsan váltanak.

Az új tanulmányban német tudósok 48 nőt és 48 férfit vizsgáltak, betűket és számokat kellett azonosítaniuk, amelyek vagy gyorsan váltakoztak, vagy egyszerre jelentek meg. Néhány kísérletben a résztvevőknek két feladatra egyszerre kellett figyelniük (úgynevezett egyidejű multitasking), másokban váltaniuk kellett a figyelmet a feladatok között (szekvenciális multitasking).

A kutatók a reakcióidőt és az elvégzett feladat pontosságát csak egy feladat esetében mérték meg: az eredmény pedig az lett, hogy a multitasking jelentősen lelassítja a feladatok elvégzését, mind a férfiak, mind a nők esetében. Semmi különbség nem volt a két csoport eredményei között.

Egyszóval ezt a társadalmi mítoszt ideje lenne felszámolni, mert sokszor éppen az a következménye, hogy a nőkre sokkal több feladatot testálnak rá.
Van egy másik mítosz is, mégpedig az, hogy a nők könnyebben felismerik a koszt egy helyiségben, mint a férfiak. Egy másik tanulmány bebizonyította hogy korántsem így működik a dolog: a férfiak és nők ugyanolyan mértékben érzékelik a koszt.

Rendszerint a nők többet takarítanak, és ezt azzal szokták elütni az emberek, hogy a férfiak sokkal több koszt tűrnek el, mint a nők, azaz bizonyos szint alatt nem érzékelik, míg a nőket már zavarja.

A világon számos felmérés van arról, hogy milyen arányban oszlik el a házimunka a nemek között. A brit nők például 60 százalékkal többet takarítanak, mosnak, főznek, mint a férfiak, Ausztráliában is hasonló a helyzet, hiába vannak javuló tendenciák, egy dolgozó nő átlagban heti négy órával többet foglalkozik házimunkával, gyerekneveléssel kapcsolatos teendőkkel, mint a férje.

A tanulság tehát az, hogy a nők egyszerűen többet dolgoznak, mint a férfiak, és el kell kezdenünk abbahagyni a nők multitaskinggal kapcsolatos képességeiről szóló diskurzusokat, és a családokon belül át kell beszélni a házimunka megosztását. Ugyanígy szükség lenne a munkahelyi környezetben is abbahagyni ezt a mantrát, ha létezik. Mert sok helyen például ilyen okok miatt bízzák kizárólag nőkre a szervezéssel kapcsolatos feladatokat.

És persze az sem lenne mellékes, hogy politikai szinten is megjelenjenek az ezzel kapcsolatos tematizálások, hogy a nőknek minél inkább megkönnyítsék a munka melletti gyermekvállalást. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS