2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz újabb sajtkészítő vette át az oklevelet Hargita megyében

2019. augusztus 12. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

Újabb 26 sajtkészítő vizsgázott sikeresen a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által szervezett sajtkészítő tanfolyam befejeztével.

A Tanügyminisztérium és a Munkaügyi Minisztérium által kiállított oklevéllel dolgozhatnak tejfeldolgozókban, de indíthatnak saját vállalkozást is a résztvevők. Sokan közülük csak saját családjuk számára készítenek minőségi élelmiszert, de vannak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy az eddig készített mennyiséget kibővítsék és piacon is értékesítsék sajtjaikat.

Forrás: Hargita Megye TanácsaForrás: Hargita Megye Tanácsa


2009 óta több mint kétszázan végeztek sajtkészítő tanfolyamot a Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében, sokan közülük rendszeresen részt vesznek a Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán, de vannak, akik termékeikkel külföldre is eljutnak. Több család számára ma már biztos megélhetést nyújt a szarvasmarha-tenyésztés és a sajtkészítés, sokan vannak, akik kialakult vásárlói körrel rendelkeznek, számtalan féle kézműves sajtot készítenek – mondta el Márton István, az egyesület vezetője az oklevelek kiosztása előtt.
Forrás: Hargita Megye TanácsaForrás: Hargita Megye Tanácsa


Gratulált a résztvevőknek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Szerinte nagyon fontos lépés a piacra jutás érdekében az, hogy szakképesítéssel rendelkezzen egy termelő. Az Európai Bizottság mezőgazdasággal foglalkozó szakemberei szerint a nagy léptékű élelmiszerelőállítás helyett a kis családi vállalkozásokat kell segíteni, erősíteni, támogatni. Éppen ezért várhatóan 2021 után ők lesznek azok, akik támogatásban fognak részesülni, vagyis a sajtkészítő oklevéllel rendelkező, minőségi terméket előállító gazdáknak nagyobb esélyei lesznek termékeikkel megjelenni a külföldi piacon is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS