2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományosan is bebizonyították, hogy a kéretlen intim képet küldő férfiak nárcisztikusak és szexisták

2019. augusztus 12. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Kétfajta típus férfi küld kéretlenül képet a saját nemi szervéről (nemzetközileg DP-t, vagyis Dick Pic-et) nőknek: a nárcisztikus és a szexista - derül ki egy friss kutatásból, amelyet The Journal of Sex Research szaklap alapján az iflscience.com mutat be. És ahogy a kutatás ismertetőjében fogalmaznak, a közvélekedéssel ellentétben csak ritkán a férfiak megfékezhetetlen libidója tehető felelőssé azért, hogy elkezdik fotózni a nemi szervüket, amit majd aztán továbbküldenek valakinek.

fotó: metro.co.ukfotó: metro.co.uk


A vizsgálatban, amelynek elsősorban az volt a célja, hogy a férfiak motivációt kutassa, hogy miért küldenek kéretlenül képet a péniszükről, összesen 1087 férfi töltötte ki az online kérdőívet, és 48 százalékuk mondta azt, hogy küldött már kérés nélkül képet képet a nemi szervéről nőknek. A kutatásban egy sor személyiségtesztet (nárcizmusra, exhibicionizmusra, szexizmusra, illetve erotofóbia-erotofíliára vonatkozót) is ki kellett tölteniük a résztvevőknek, ez alapján következtettek a személyiségükre. Az eredmények szerint azoknak a férfiaknak, akik a DP-t küldtek, nagyobb volt a hajlama a nárcisztikus viselkedésre, illetve az ambivalens és ellenséges szexizmusra, mint azoknak, akik nem tettek ilyet. Ugyanakkor az eredményekből arra is lehet következni, hogy kevés átfedés mutatkozik azon személyek között, aki online és offline mutatnak exhibicionista tendenciákat.

Az derült ki, hogy a képek küldésének a leggyakoribb bevallott motivációja annak reménye, hogy hasonlót kapnak majd vissza (44% volt az arányuk), utána következik, hogy így szeretnének partnert találni (33%). Sokan azt a mondatot választották, hogy azzal a reménnyel küldték a képet, hogy valaki szexelni akar majd velük, illetve tudassa ezáltal a címzettel, hogy szexuálisan érdeklődik iránta. Sokan említették a szexuális izgalmukat vagy a szexuális kielégülést is motivációként (18%), míg mások (9%) azt a lehetőséget választották, hogy így szeretnének átvenni az irányítást a másik felett. A válaszadók 6-6%-nak válaszát lehetett úgy kategorizálni, hogy gyerekkori konfliktus, illetve nőgyűlölet áll a háttérben.

Arra is rákérdeztek a felmérésben, hogy milyen hatást reméltek, vártak el a címzettől. A leggyakrabban remélt reakció természetesen az volt, hogy a címzett szexuális izgalomba jön a látványtól (82%), míg a képet küldők közül sokan említették azt is, hogy azt remélték, a címzett vonzóbbnak (50%) esetleg értékesebbnek (22%) találja magát tőle. Voltak olyanok is, akik azt remélték, hogy sokkolják (17%) a képpel a másik személyt, mások meg arra számítottak, hogy félelmet (15%), undort (11%), haragot (9%) vagy szégyent (8%) váltanak ki vele. A képet küldök negyede mondta azt, hogy inkább pozitív, mint negatív választ kaptak a célszemélytől.

A kutatók összefoglalója szerint bár az egyértelműen látszik, hogy egyes férfiakat a nőgyűlölő és szexista gondolat vezérli, azért a többségük nem szándékozik ártani vagy negatív pszichológiai következményeket okozni, annak ellenére, hogy egy ilyen képet szexuális zaklatásként értékelhet egy nő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS