2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Lovas Ünnepet

2019. augusztus 10. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Augusztus 30 és szeptember 1 között ismét Gyergyószentmiklós lesz a székelyföldi lovas életmód fővárosa. A 11. alkalommal sorra kerülő nagyszabású eseményhez közeledve a szervezésben fontos szerepet vállaló intézmények vezetői közös sajtótájékoztatón ismertették a meglátásaikat a rendezvénnyel kapcsolatban.

Forrás: Székelyföldi Lovas Ünnep Facebook-oldalaForrás: Székelyföldi Lovas Ünnep Facebook-oldala


A sajtótájékoztatón a főszervező Krigel SK székhelyén Borboly Csaba Hargita megye tanácsának elnöke, Barti Tihamér Hargita megye tanácsának alelnöke, Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós polgármestere, Len Emil Gyergyószentmiklós alpolgármestere és Kassay Péter megyei önkormányzati képviselő, Tatár Előd a Gyergyói VSK vezetője és Cilip Árpád Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója voltak jelen – a házigazda Bajkó Tibor társaságában.

Mindannyian egyetértettek, hogy a Székelyföldi Lovas ünnep nem csak Gyergyószentmiklós, vagy Gyergyószék, de egész Székelyföld számára is kiemelt jelentőségű rendezvény, amely támogatása minden jelenlévő számára prioritást jelent.

Bajkó Tibor hangsúlyozta az idén három naposra bővülő rendezvényt minden alkalommal egy „négyesfogat” közös munkája viszi előre, azaz a fellépők, a nézők, támogatók és szervezők közös hozzájárulása húzza a Lovas Ünnep fogatát.

A megyei és városi önkormányzat társszervezőkként vállalnak nagy szerepet a rendezvény megvalósulásában, mellettük pedig több mint 160 vállalkozás, intézmény és magánszemély csatlakozik a támogatói körhöz. Az ismertetett program, a fellépők névsora pedig ismét magas szintű látnivalót jelent várhatóan több ezer néző számára. Az eseményre a belépés továbbra is ingyenes.

Borboly Csaba megyeelnököt már, mint lovas embert üdvözölhette Bajkó Tibor, hiszen a megyei önkormányzat vezetője néhány napja saját lovat vásárolt, amelyen kislányai lovagolnak. Borboly Csaba hangsúlyozta, a lovas sportok Hargita megye legsikeresebb sportágainak számítanak a jégkorong mellett, hiszen nemzetközi világversenyeken fogathajtásban mindig van itteni résztvevő. Továbbra is szándék, hogy lovas oktatást indítsanak be az iskolákban, azért, hogy minél több gyermek megismerkedhessen a lovaglással, és azoknak is módjuk legyen ezt a sportot űzni, akik egyébként ezt nem engedhetnék meg maguknak. Az adottságok már jelenleg is megengednék, hogy akár 800 Hargita megyei gyermek lovas oktatása megvalósuljon.
Barti Tihamér alelnök azt emelte ki, hogy miután sajnálatos módon a 2018-as Székelyföldi Lovas Ünnep elmaradt, ez nagyobb összefogásra és megmozdulásra késztette a megyei intézményeket és egyéb szervezeteket is, hiszen látható volt, mit jelent az esemény és mekkora veszteség volt ennek hiánya.

Elhangzott, újdonság, hogy kiépül itt egy úgynevezett gyergyói utca. Itt Gyergyószék önkormányzatai mutatkoznak be, ismertetve magukról mindazt, amit fontosnak tartanak, és ami itt megjeleníthető. A későbbiekben más helységek, vidékek csatlakozását is várják.

Nagy Zoltán polgármester a rendezvény turisztikai jelentőségét kiemelve elmondta, céljuk, hogy segítsenek abban, hogy a Székelyföldi Lovas Ünnep igazi turisztikai célpont legyen, fellendítve a térség idegenforgalmát, megtöltve vendéggel a szálláshelyeket. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS