2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nő kerül a húsz lejesre

2019. július 31. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

A Román Nemzeti Bank (BNR) bejelentette, hogy jövő évtől egy új 20 lej névértékű bankjegyet szándékozik forgalomba hozni, amelyet egy nő, Ecaterina Teodoroiu első világháborús hős fényképével látnak majd el.

Ecaterina TeodoroiuEcaterina Teodoroiu


Azt, hogy pontosan milyen fényképpel és milyen biztonsági jelekkel látják majd el az újonnan forgalomba kerülő bankjegyet, egyelőre még nem lehet tudni, mivel erről a BNR csak a későbbiekben ad majd felvilágosítást.

A nemzeti bank közleménye szerint azért esett a választás Teodoroiu személyére, mert a BNR a világ bankjaival egyetértésben támogatja a nemek közötti egyenlőség megerősítését, továbbá ismét meg kívánnak emlékezni Nagy-Románia centenáriumáról, tiszteletben tartva a Nagy Háború hőseinek emlékét.

Ecaterina Teodoroiu egy olténiai tanítónő volt, aki az első világháborúban először mint ápolónő teljesített szolgálatot, majd harcolni kezdett a román katonák oldalán. A hősnő a háború alatt számos alkalommal megsebesült, végül 1917-ben halt hősi halált egy ütközetben.

A Román Nemzeti Bank tavaly a centenárium alkalmából kiadott egy 100 lej névértékű (gyűjtői) bankjegyet Mária királynő portréjával ellátva, aki férje Ferdinánd király társaságában látható a gyűjtők számára kibocsájtott 100 lejesen.

Jelenleg az összes forgalomban lévő romániai bankjegyeket a román történelem neves férfi írói, költői, politikusai, zeneszerzői, feltalálói díszítik. (g4media.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS