2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kemény pénzeket kell fizetni szeptembertől az istenkáromlásért egy olasz kisvárosban

2019. július 31. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

Megtörténhet, hogy akár 400 eurós bírság kifizetésére is kötelezhetik azokat a személyeket a Padua melletti Saonara városában, akik istenkáromlást követnek el.

Walter Stefan, a város polgármestere megelégelte, hogy a fiatalok mennyire sokat káromkodnak, ezért úgy döntött, hogy a közbeszéd kordában tartása végett ezt a szigorú rendeletet lépteti életbe. A polgármester elmondása szerint a szeptembertől életbe lépő törvény nemcsak a keresztény Isten káromlására vonatkozik, de minden vallás tiszteletben tartására szólít fel.

A továbbiakban a káromkodás mellett olyan tettekért is bírságolni fognak Saonarában, mint a póráz nélküli kutyasétáltatás, vagy a közterületen történő szemétlerakás. A városban több nyelven - köztük románul is - figyelmeztető feliratokat helyeznek ki, amelyek felhívják a figyelmet az új szabályokra, és a szabályszegéssel járó bírságokról is tájékoztatják majd az embereket.

Az istenkáromlás egyébként egészen 1999-ig számított törvénysértésnek Olaszországban, de bizonyos helyzetekben mind a mai napig szabnak ki pénzbírságot arra, aki illetlenül veszi szájára az Úr nevét. Tavaly 100 euróra büntettek egy férfit, aki egy iskola előtt káromkodott. (The Telegraph/hírszerk)

Nyitókép: istentudja.24.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS