2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cristina Pîrv, a legendás román röplabdázó is a Yuppi Camp nagykövete lett

2019. július 29. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Az egykori tordai röplabdázó, a világhírű Cristina Pîrv, az élményterápiás Yuppi táborok nagykövete lett. Augusztus 2.-án, pénteken, a diabéteszes beteg gyerekekkel együtt vesz részt a tábori sporttevékenységeken, Mezősályiban, Maros megyében.

Cristina PîrvCristina Pîrv


A kolozsvári egyesület által szervezett Yuppi táborok 2011 óta táboroztatják az onkológiai-, diabéteszes vagy más autoimmun betegségekkel élő gyerekeket és kamaszokat.

„A kapcsolatom a Yuppi Camp-el pár hónapja kezdődött, egy barátom közbenjárásával – így kerestek meg a tábor szervezői. Szeretnék gratulálni a teljes Yuppi csapatnak a kezdeményezésért, egy valódi példát mutatnak mindenkinek. Az, hogy nagykövet lehetek egy igazi megtiszteltetés, nagy öröm és egyben egy leírhatatlan érzés. Rendkívül örülök annak, hogy az országos és nemzetközi sikereim révén mosolyt varázsolhatok a táborozó gyerekek és családjaik arcára, reményt adhatok nekik és egy jó kapcsolatot a röplabdával, azzal a sporttal, amely a szívemhez nagyon közel áll, és amelytől a legtöbbet kaptam életem során: család, gyerekek, barátok, stb”. – mondta Cristina

„Én is két gyermek édesanyja vagyok, Nicollnak és Patricknak, ami egy plusz motiváció számomra, hogy részese legyek ennek a projektnek, hiszen tudom mennyire fontos gyerekeink boldogsága és jóléte. Az ő boldogságuk a mi boldogságunk is”, emelte ki a sportoló. „A táborban egy bevezetőt fogok tartani, megismerkedünk a labdával és a röplabdával, valamint elbeszélgetek majd a kamaszokkal az életről és a saját tapasztalataimról”, részletezte Cristina Pîrv.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy csapatunkban köszönthetjük az új nagykövetünket, akinek hálásak vagyunk a nyitottságáért. Hiszünk abban, hogy Cristina a megfelelő ember arra, hogy tovább vigye a Yuppi üzenetét és a Yuppi táborok szellemiségét, hiszen őt is jellemzik azok a tulajdonságok és értékek, melyek a táborozóinkat is: bátorság, kitartás, energia, optimizmus”, mondta Kónya Zsuzsánna, a Yuppi Camp ügyvezető elnöke.

A Yuppi Camp nagykövetei közé tartoznak, Mircea Bravo, humorista, Bogdan “Bob” Rădulescu, színész, Tóth Szabolcs, humorista és Paul Mureșan, vizuális művész is.

A július 28 és augusztus 3 között zajló diabéteszes kamaszoknak szóló Yuppi tábor, az idei négy tábor egyike Mezősályiban, Maros megyében. Az idei első tábor, július elején, a diabéteszes gyerekeknek szólt, a következő tábor (augusztus 18-24) a rákos- és autóimmun betegségekben szenvedő gyerekeknek és kamaszoknak szól majd. Az idei nyár utolsó Yuppi tábora (augusztus 28 - szeptember 1) a 10 éven aluli rákos beteg gyerekeknek és családjaiknak szól – a szülőknek és az egészséges testvéreknek.

A Yuppi táborok az élményterápiára épülnek, amely egy külföldön már gyakran használt módszer (választható szakirány az egyetemeken is). Ide tartoznak olyan tevékenységek, mint a mászás, lovaglás, kenuzás, íjászat, kézműves foglalkozás, fotó és színjátszás. Ezen tevékenységek a "Yuppi kaland folytatódik" projekt részei, melyet a MOL Románia Gyermekgyógyító programja támogatott és a Közösségért Alapítvány szervezett, a MOL Románia által rendelkezésre bocsátott keretből. Az élményterápiás tevékenységeknek alapvető szerepük van a táborozók önbizalom növelésében és függetlenség érzetük kialakításában, valamint megkönnyíti az érzelmi erőforrásokhoz való hozzáférést a betegséggel való küzdelemben.

Cristina Pîrv, a román röplabdázás egyik legértékesebb játékosaként számon tartott sportoló, a Román Nemzeti Válogatott kapitánya volt, részt vett az 1994-es világbajnokságon, Brazíliában, a 2002-es világbajnokágon, Németországban és a 1990-es Európa Bajnokságon, Olaszországban – ahol elnyerte az Európa legjobb játékosa címet is, ahogy az 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001 évek Európa Bajnokságain is. 2003-ban megnyerte Olaszországban a CEV kupát, ahol szintén a legjobb játékosnak titulálták. 2002-ben Brazil bajnok lett – elnyerte a legjobb játékos díjat és zsinórban négyszer volt a legjobb gólszerző is Brazíliában. 1997-ben Brazil Kupa győztes és 2000-ben Dél-Amerika győztes – ahol a legjobb támadó címét nyerte el. Egyéb címek: Román bajonk (1989), Egyetemi bajnok (1993), Olasz bajnok (2000), Olasz Szuper Kupa (2003), Olasz Kupa (2004), Francia bajnok (2005), Olasz Szuper Kupa (2006). 2006-ban Cristina Pîrv visszavonult a sportolói tevékenységtől.

27 évet élt Brazíliában, ahol a legendás röplabdajátékos, Gilberto Amauri de Godoy Filho, alias „Giba”, felesége volt. A sportoló visszatért Kolozsvárra, ahol létrehozott egy röplabda akadémiát, és egy röplabda csapatot Tordán, ahol a karrierjét kezdte. A csapat most a román bajnokság második ligájában játszik

A kolozsvári székhelyű Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011 óta szervez élményterápiás táborokat a maros megyei Mezősályiban. A Yuppi táborok ingyenesek és az onkológiai-, diabéteszes- és más autóimmun betegségekkel küzdő gyerekeknek és kamaszoknak szól.

2019-ben a táboraikban 158 gyerek fog táborozni az egész ország területéről, 173 önkéntessel együtt, köztük az orvosi csapattal. Jelenleg a Yuppi táborok 57 orvossal működik együtt. Bővebb információk a táborainkról a Yuppi Camp Facebook-oldalon és a yuppicamp.ro weboldalon található. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS