2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak több mint háromnegyede saját maga festi ki a lakását

2019. július 19. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

A romániaiak 76 százaléka egymaga, vagy családdal, barátokkal közösen festi ki a lakását csupán 24 százalékuk fordul szakemberekhez ez ügyben - derül ki a GfK Romania nevű piackutató vállalat éves felméréséből, amelyben a festékpiacot mérik fel, és amelyet a Romania Insider ismertet. Ebből az is kiderül belőle, hogy a nők inkább fordulnak szakemberekhez, a férfiak inkább maguk végzik el a melót.

A válaszadók azt mondják, a szükséges festéket legtöbbször a családtagokkal együtt vásárolják meg (47%), vagy egymaguk (41%), csupán 10 százalék állította azt, hogy a választási folyamatba bevonnak egy szobafestőt is.

A romániaiak hetven százaléka a nagyáruházakból szerzi be a festéket, mert ezekben sokkal kedvezőbbek az árak, mint a hagyományos barkácsboltokban. Az építkezési anyagokat forgalmazó nagyáruházakba a válaszadók 18, míg kizárólag festékeket forgalmazó boltokba 12 százalék jár.

A romániaiak leginkább a fehér színt preferálják, legyen szó bármilyen szobáról. Más színeket általában a gyerekszobákban, a hálószobában és a nappaliban használnak. A válaszadók 46 százaléka csak fehéret használ, 26 százalék csak színeset, 28 százalék pedig kombinálja ezeket. Azok közül, akik tavaly lakásfestést végeztek, 71% a konyhát festette, 60% a lakás más helyiségét (is).

Arra a kérdésre, hogy mi a legnehezebb egy lakásfestés során, a válaszadók többsége az utána való feltakarítást jelölte meg (47%), 42 százalék a bútorok és a parkett letakarását, 36% a felület festésre való előkészítését.

A felmérés azt is megmutatta, hogy csökken a brandhűség a romániak körében. 2015-ben például az emberek 56 százaléka mondta, hogy ragaszkodik egy specifikus márkához, 2018-ban csak 52 százalék. A megkérdezettek 51 százaléka azt mondja, a barátok és a család tanácsaira hallgat, amikor festéket választ, 47% egy szobafestőt kérdez meg, 45% pedig az eladó tanácsára bízza magát. Ha reklámokról van szó, akkor a televíziósak vannak leginkább hatással a vevőkre.

A felméréshez nyolcszáz embert kérdeztek meg, közülük ötszáz olyat, aki tavaly lakásfelújítást végzett és háromszáz profi szobafestőt. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS