2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hargita megyében megugrott a kullancscsípések száma

2019. július 18. 10:17, utolsó frissítés: 10:23

Hargita megyében nőtt a kullancscsípések száma - júniusban több mint száz esetet jegyeztek a csíkszeredai megyei kórházban.

Kiss Edit, a megyei kórház szóvivője arról számolt be, hogy míg korábban naponta egy-két személy jelentkezett kullancscsípéssel az intézményben, az utóbbi időben olyan nap is volt, hogy öten vagy többen jöttek ezzel a panasszal.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy áprilisban 16 személyt csíptek meg a kullancsok, májusban 39-et, júniusban 105-öt, július elejétől mostanig pedig 31 ilyen esetet regisztráltak.

Az orvosok azt mondják, hogy azok, akiket kullancs csípett meg, a gyógyszertárakban kapható speciális csipesszel maguk is el tudják távolítani a rovart, de ha valaki úgy gondolja, hogy ezt nem tudja biztonságosan megtenni, tanácsos felkeresni az állandó ügyeleteket, a családorvost vagy a sürgősséget.

Tilos az interneten terjesztett módszerek alkalmazás, mint a kullancsok eltávolítása illóolajokkal vagy égő gyufákkal, amelyek - mondják az orvosok - semmiben nem segítenek, és nem ajánlott kozmetikai csipeszek használata sem, amelyekkel könnyen bele lehet szakítani a kullancsot a bőrbe. Ha a csípés körül vörös udvar alakul ki, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Arról, hogy mi a helyes eljárás ilyenkor, korábban itt írtunk.

Azoknak, akik ebben az időszakban a természetet járják azt ajánlják, hogy a kezüket és a lábukat lefedő ruhákat viseljenek, kullancsriasztó kenőcsöket használjanak, és amikor visszatérnek a kirándulásokból, ellenőrizzék, hogy nem csípték-e meg kullancsok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS