2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ákosra és Schobert Norbival is rázhatják a szatmáriak a 18. Partiumi Magyar Napokon

2019. július 16. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

A minőségi, sokszínű kulturális és szabadidős programkínálat és fergeteges koncertek évek óta a Partiumi Magyar Napok védjegyének számítanak - írják tájékoztatójában a szervezők, majd azt is hozzáteszik, hogy - az idei régióünnep augusztus 20-25. között a környezettudatos életmód népszerűsítésére, valamint a helyi termékek széleskörű megismertetésére helyezi a hangsúlyt.

"Az idei Partiumi Magyar Napokon egy olyan programsorozatot állítottunk össze, amely mindamellett, hogy megőrzi az eddigi értékeit, egy napjainkban igencsak aktuálissá vált problémára irányítani rá a figyelmet, a környezettudatos életmód fontosságára és annak gyakorlatba ültetésére" – jelentette ki Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a 18. Partiumi Magyar Napok egyik társszervezője a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.


Újragondolt helyszínek, kulináris ínyencségek és Ákos a szatmári fesztiválon

"A szervezése során igyekeztünk megőrizni a közel két évtizedes hagyományokat, de megannyi újítással is készültük, hogy túlszárnyaljuk az előző években már megtapasztalt minőséget. A programkínálatunkkal felrázzuk a várost. A legifjabbaktól a legidősebbekig bárki talál kedvére valót az igényesen kialakított fesztiválhelyszíneken. Ennek jegyében némileg újragondoltuk a tereket, például a Kossuth-kertet is még hangulatosabbá tesszük. És nem csak a látványos dekorációra és LED-falakra gondolunk, hanem az első ízben kialakított relaxációs zónára is" – fejtette ki Barta Zoltán, a rendezvény koordinátora. A hagyományos ízek mellett egy újragondolt borudvar is várja majd a Kossuth-kertbe kilátogatókat.Idén is lesznek színházi esték és szabadtéri filmvetítések a Partiumi Magyar Napokon, de emellett irodalmi- és történelmi tematikájú beszélgetéseken, képzőművészeti és bortörténeti kiállításon is részt vehetnek az érdeklődők. Változatos a zenei kínálata is a fesztiválnak: Marót Viki és az őt kísérő Nova Kultúr Zenekar, az Ismerős Arcok, a Csík zenekar, a Compact Disco, a Twisted Systems, a Strangers és Koszika is fellép, de ahogyan a szervezők fogalmaznak közleményükben "a rendezvényre azonban kétségtelenül a magyar zeneipar legendás alakja, Ákos teszi majd fel a koronát" augusztus 25-én, vasárnap. A néptánc és a népművészet iránt érdeklődőket hagyományos mesterségek bemutatóival, táncházakkal, valamint a Nemzeti Táncegyüttes előadásával várják.

Azokat pedig az esti koncerteken kívül is mozognának kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt, interaktív kajakoktatáson próbálhatják ki magukat, illetve Rubint Réka és Schobert Norbert társaságában "dönthetnek az alakreform mellett."Az Aushopping parkolójában szervezett Ákos-koncertről részletesen is beszéltek a szervezők. Véleményük szerint ez a helyszín a legideálisabb ahhoz, hogy az előadóművész dalait a legtökéletesebb hangzásban adhassa elő. A szervezők ugyanakkor arra kérik az érdeklődőket, hogy a környezetvédelem jegyében tömegközlekedési járműveket használva érkezzenek a helyszínre. Ahogyan a szervezők hangsúlyozzák közleményükben Ákost Kereskényi Gábor polgármester „csábította” a PMN-re. A városvezető tavaly szeptemberben, egy Beregszászon tett szakmai látogatás során találkozott az énekessel, és a menedzsmenttel folytatott egyeztetések után rövid idő után biztosra lehetett venni, hogy Ákos fellép a 18. Partiumi Magyar Napokon. „Az egész héten át tartó programkavalkád és a nagy finálét jelentő koncert nem csak a helyieket fogja mozgósítani, hanem a környékbeli településekről is sokan döntenek majd úgy, Szatmárnémetibe látogatnak ebben a pár napban” – bizakodott Kereskényi Gábor.Előtérben a Szatmári Helyi termékek

Idén ismét szerveznek Agrárakadémiát a Partiumi Magyar Napokon, amelynek témája a Szatmári Termék lesz, és Szatmár megye értékeit igyekeznek megmutatni, kezdve a boraitól egészen a helyben termesztett gyümölcsből készült lekvárokig, az avasi pálinkáig, a szamosháti mézig és a piskolti dinnyéig.

"A Partiumi Magyar Napok alkalmával indítjuk el a Szatmári Termék védjegyet, amelynek az első piacra kerülő termékeit a napokon mutatják be. Fontos lépés ez annak érdekében, hogy a szatmári helyi termékek rövid időn belül széles körű ismertségre tegyenek szert” – fogalmazott Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Kijelentette, az a céljuk, hogy a Partiumi Magyar Napokhoz hasonlóan országos és nemzetközi szinten is elismerést szerezzenek a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékeknek.

A 18. Partiumi Magyar Napok részletes programját hamarosan közzéteszik a rendezvény honlapján, de addig is érdemes követni a fesztivál hivatalos Facebook-oldalát, illetve az ott megtalálható eseményeket is, hiszen a szervezők a közösségi oldalon folyamatosan közlik a PMN-nel kapcsolatos legfrissebb információkat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS