2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újfent Borszékre várják a gasztronómia szerelmeseit

2019. június 27. 11:14, utolsó frissítés: 11:20

Második kiadásához érkezett a borszéki multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivál. A július 12-14. között zajló esemény célja ezúttal sem kevesebb, mint ráirányítani a figyelmet Borszék fontosságára mint fürdőváros az európai szintű gyógyturizmus piacán. A fesztivál azoknak szól, akik értékelik az autentikus helyi kultúrát és gasztronómiát, valamint a hely gyógyvizeinek adottságait.

A Secvențe Kulturális Egyesület, Borszék Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Önkormányzata által szervezett fesztivál koncepciója a következő: multikulturális művészeti és kulináris világok fesztiválja. Második kiadásán is három napon át kínálnak reggeltől éjfélig tartó programokat az egész család számára.

Testnek és léleknek egyaránt szeretnének táplálékot adni, ennek szellemében állították össze idei programkínálatukat. Fellépnek a PHOENIX , ÖRÖKSEG, SEMNAL M , KRYPTON együttesek és a szervezők ígérete szerint elég, ha a neveiket halljuk, és máris tudjuk, hogy tüzes esték elé nézhetünk. Táncolhatnak továbbá a jászvárosi fúvószenekar ritmusára, a rétyi FÚVÓ SHOCK együttes dallamára, vagy éppen a 4S Street és Kalandor zenéjére a sípálya mellett felállított színpadon.

Az idei kiadás egyik fénypontja az új kezelőbázis és wellnesközpont épületében bemutatandó kamarakoncert lesz, melynek során Pethő Rebeka és Pethő Csaba fuvola-gitár koncertjét lesz alkalmuk követni. Az esemény a Bukaresti Balassi Intézet közreműködésével jöhetett létre, amely idén is rendezvény egyik kiemelt stratégiai partnere. Az intézet, akárcsak tavaly, ezúttal is több programmal bővítette a fesztivál kínálatát.

Az egyedi helyszín egyúttal lehetőséget is ad arra, hogy a közönség megismerkedhessen az új fürdő épületével, amely pár hónapon belül megnyitja kapuit és belép a kezelőbázisok országos és nemzetközi körforgásába.

A fesztivál központi helyszíne a „bográcsok küzdőtere” lesz, ahol több ország csapata is elkalauzolj a résztvevőket a kulináris világ változatosságába. Szlovákiai, magyarországi, moldovai, örmény, albán és iráni konyha ízeit kóstolhatják, és nem hiányoznak majd a székely és a pásztor jellegű bográcsos készítmények sem. Az idei kiemelt meghívottak a bogrács világ fővárosaként emlegetett Lendva, valamint a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend csapata. Utóbbiak két 600 literes üstben fogják elkészíteni a magyar konyha remekműveit.

A vasárnap fénypontja a „bográcsok küzdőterén” megtartott főzőverseny lesz, melyhez ezúttal is értékes díjak társulnak, neves szakértőkből álló zsűri, és egy álomszerű helyszín is, ahová minél több csapat érkezését várják. Az étkek fölött „ítéletet” mondanak Cosmin Dragomir, a GastroArt blog szerzője, Cristian Tabără neves televíziós szakember, illetve Konyári Sándor magyarországi mesterszakács.

A fesztivál során programok sokaságát kínálják ingyen. Oktató jellegű kézműves foglalkozások, interaktív műhelyek, helyi termékek vására, fotókiállítások és könyvbemutatók, filmvetítések, illetve különböző sportvetélkedők és bemutatók várják az érdeklődőket. Utóbbiak között igazi csemegének számít majd az erős emberek (strongman) bemutatója. A tavalyi sikert követően idén is megtartják a szabadidős sportokról szóló konferenciát. Meghívottak ebben a témában a Csomolungma csúcsát idén meghódító Teofil Vlad, illetve Toma Coconea, Avram Iancu és más neves sportolók.

Kulturális kínálatuk három fotókiállítást, illetve díjnyertes ismeretterjesztő filmek szabadtéri vetítését is tartalmazza. Az idei programsorozat újdonságának számítanak a könyvbemutatók. Székely Ervin legújabb önéletrajzi ihletésű, sajátos, váradi hangnemű és szellemiségű romantikus regényét ismerhetik meg, melynek címe Szerelmes szakácskönyv szingliknek. Ugyanezen program keretében a GastroArt Kiadó gondozásában megjelent Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben kiadott szakácskönyvének román fordításával kerülhetnek közelebbi kapcsolatba.

A gyerekek számára gyerekműhelyt szerveznek, melynek során mézeskalács rajzolás, bábukészítés és főzőtanfolyam is lesz. Illetve az érdeklődőknek lehetőség adódik ingyenes kutyafogathajtó túrákra is.

A részletes programmal hamarosan jelentkeznek a fesztivál hivatalos közösségi oldalán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS