2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két kolozsvári étterem is van az ország legjobbjai között

2019. június 25. 20:05, utolsó frissítés: 21:42

A bukaresti Bistro Ateneu lett 2019 legjobb étterme a Gault&Millau Románia legfrissebb, hétfőn közzétett rangsorolása szerint. Kolozsvárról két étterem, a Fragment és a Baracca is bekerült a legjobbak közé a helyeket 1-től 20-ig terjedő skálán értékelő kalauzban.

A kolozsvári Fragment belső tereA kolozsvári Fragment belső tere


Összesen 275 vendéglátó helyet (183 éttermet és 92 POP-helyet) választottak ki a 2019-es étteremkalauzba. Összesen 15 városból vannak helyek, és 154 újdonság van a 2018-as kalauzhoz képest. Például a tavaly az ország legjobbjának választott Maize már nincs a topban. A "lecsúszásukban" az is közrejátszott, hogy a legutóbbi kiadvány megjelenése óta otthagyta a helyet Alex Petricean séf.

A hétfői gálán különböző díjakat is kiosztottak. A legjobb séf természetesen a Bistro Ateneut vezető Alexandru Dumitru lett, aki tavaly ősszel vette át a hely irányítását. A séf 15,5 pontot és 3 szakácssapkát kapott a kalauz kritikusaitól. A holnap/jövő nagy séfjének három vendéglő szakácsát választották, mindhárman 15 pontot kaptak: Andrei Chelaru (a kolozsvári Fragment), Roland Suciu (a kolozsvári Baracca), Radu CM. Ionescu (a bukaresti Kaiamot) is az ország legjobb éttermeit irányítják a kalauz szerint. A Gault&Millau Romania megosztása szerint még egy 15 pontos étterem van az országban, a bukaresti the ARTIST, amelyet a holland Paul Oppenkamp vezet.

Az ország legjobb séfének választott Alexandru DumitruAz ország legjobb séfének választott Alexandru Dumitru


Kiosztották a legjobb női séfnek járó elismerést, amelyet a 12,5 pontos Bistro de l’Artét vezető Oana Irina Coantă kapott, illetve az ország régiónak legjobb séfjeit is külön elismerték. Dobrudzsából a 12 pontos Clos des Colombes éttermet vezető Anne Marie Rosenberg kapta a díjat, Moldovából a 12 pontos Toujours-t vezető szakácsa Claudia Băcanu lett a legjobb, Munténiából a már említett Paul Oppenkampot ismerték el, míg Erdélyből a kolozsvári 13 pontos Cabinet de Vin&Cocotte éttermet vezető Szegedi Rolandot választották a legjobbnak. A legjobb terroir (önálló karakterrel rendelkező vidéket, szülőföldet jelent - szerk. megj.) séf a 12,5 pontos Syndicat Gourmetet vezető Ioan Bebeşelea lett. Az év cukrásza a 11 pontos bukaresti Zexe Braserie édességboltot, pékséget vezető Ana Consulea lett.

A Gault&Millau Románia listájának első 90 helyezettje:

A Gault&Millau Románia tavaly mutatta be először a kalauzát, akkor részletesebben is írtunk a listáról, a pontozási rendszerükről, illetve a POP-helyekről. A Gault & Millau pontrendszere a következőképpen alakul:

9-10 pont: gyengébb színvonalú vendéglő
11 pont: átlagos színvonalú vendéglő
12 pont: jó konyha, olyan, ami minden jobb étteremtől elvárható
13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint egy mindennapos konyha
15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha; a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak
17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreatív és jó ételkészítést; ez két Michelin-csillagnak felel meg
19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik
20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni

A végére pedig az összes listázott étteremről szóló megosztásukat is betesszük:(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS