2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1497-es Biblia került elő Csíkszeredában

2019. június 06. 16:56, utolsó frissítés: 17:02

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában - tájékoztat a romkat.ro. Mint írják, az 1497-ben nyomtatott Ószövetséget a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között találták.

fotók: romkat.rofotók: romkat.ro


A Gyulafehérvári Főegyházmegye csíkszeredai gyűjtőlevéltárának történeti könyvtárát tavaly hozták létre, hogy az alcsíki- és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyveit is összegyűjtse a levéltárak mellé. A leltározás során bukkantak az ősnyomtatványra a levéltár munkatársai. A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.
Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négy kötetes Bibliának a második kötete. A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból ez az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza: Izajás, Jeremiás, Siralmak, Báruk, Ezekiel, Dániel, Ozeás, Joel, Ámosz, Abdiás, Jónás, Mikeás, Náhum, Habakuk, Szofoniás, Aggeus, Zakariás, Malakiás, Makkabeusok I. és II. könyveit.

A gyulafehérvári főegyházmegyében lévő, már feldolgozott plébániai könyvtárak közül eddig ez számít a legrégebbi nyomtatványnak. Mérete 24 x 32 cm. A több mint 600 oldalas kötetben 10 metszet is található. A 18. század eleji bőrkötésbe öltöztetett 15. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható a levéltár honlapján. (romkat.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS