2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tetszik az oroszoknak az HBO Csernobil-sorozata

2019. június 06. 14:25, utolsó frissítés: 14:28

Rákattant a Nyugatnak szóló orosz propagandamédia az HBO Csernobil-sorozatára. Ezt május elsején tűzte programjára az amerikai filmcsatorna, és nemcsak a nézők tetszését nyerte el vele, hanem a nemzetközi orosz sajtó figyelmét is.

Az HBO és a Sky Uk koprodukciójában készült Csernobil című film az 1986 áprilisában történt nukleáris katasztrófáról és annak következményeiről szól. A legnagyobb, ember által okozott katasztrófa története a volt szovjet Ukrajnában játszódik, és bemutatja azt, hogy a szovjet vezetés milyen intézkedéseket rendelt el a katasztrófa miatt. A film nagyrészt Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvére, illetve a katasztrófát megélt helyiek visszaemlékezéseire épül.Annak ellenére, hogy Oroszországban ez a sorozat csak azok számára elérhető, akik előfizetnek a HBO online szolgáltatására, a sorozat megjelenése szenzáció lett, amire válaszként az orosz médiagépezet is működésbe lépett. A film kapcsán megjelent sajtóhírek elsősorban arról szólnak, hogy a film valótlanságokra épül, majd részleteiben kitérnek arra, hogy mi is történt az orosz valóság szerint a nukleáris katasztrófa időpontjában, illetve utána.

Az orosz lapokban olyan kritikák jelentek meg, melyek szerint a filmből csupán “a medvék, a harmonikák és a valóság” bemutatása hiányzik. A Rusia 24 televízió egy erről szóló műsorában azt hangoztatta, hogy a film valótlanul mutatja be a szovjet vezetők reakcióit, akik a filmben hezitálnak, hogy elismerjék a tévedéseiket, ami súlyos következményekhez vezetett a katasztrófát követő időszakban. A szovjet érából ismert újságíró, Anatoliy Vasserman pedig egyenesen azt nyilatkozta “ha az angolszász világban filmet készítenek Oroszországról, az sohasem a valóságot tükrözi”.

Az ötrészes sorozat május elején indult, és az egyik fő eleme, hogy a szovjet vezetés következetesen tévedett a tragédiák sorozatában hozott döntéseivel. A film Craig Mazin forgatókönyvíró az emberiség történetének egyik legnagyobb drámáját arra is felhasználja, hogy ezen keresztül hozza el a nézők elé azt a szovjet világot, amellyel szemben az Egyesült Államok és a Nyugat megnyerte a szinte fél évszázadon át tartó hidegháborút.

A film bizonyos értelemben a hagyományos katasztrófafilmek sémáját követi. Prypiapatyban bekövetkezik a tragédia, ami után rögtön megalakul a szovjet vezetés szintjén egy válságstáb, amely megpróbálja ellenőrzése alatt tartani az eseményeket. A filmnek továbbá azok a csúcspontjai, amelyek a történtekkel kapcsolatban a balesetről eléggé köztudottak, többek közt, hogy a moszkvai 6-os kórházban ápolják az égési sérülést szenvedett, sugárfertőzött betegeket, a tűzoltók és a katonák igyekeznek megfékezni a további tragikus eseményeket, eltüntetni a sérült hármas reaktor tetejére került rádióaktív hulladékot, és kitakarítani a sérült hűtőegységeket. A minisorozat továbbá abban is érdekes, hogy mélyrehatóan mutatja be, melyek a következményei egy atomkatasztrófának, hogyan és milyen méreteket ölt a fertőzött területek evakuálása.

Az orosz hírforrások az HBO sorozat kapcsán arról is beszámoltak, hogy már készül egy orosz film is, amely szintén a csernobili tragédia történetét dolgozza majd fel. Ennek alaptörténete, hogy a CIA egy ügynököt küld a Csernobilt övező zónába, hogy az szabotázsakciót kövessen el. (adevarul/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS