2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Különleges érméket bocsátanak ki a romániai pápalátogatásra

2019. május 24. 13:38, utolsó frissítés: 13:56

A pápalátogatás alkalmából egyedi érmét bocsát ki a Román Nemzeti Bank. Az 500 lejes és 50 banis értéket mutató érméket aranyból és sárgarézből készítik, és május 30. után lehet majd beszerezni őket.

Forrás: Romania TVForrás: Romania TV


Az érme egyik oldalán Ferenc pápa arcképe látható a pápai címer társaságában, alatta pedig a romániai látogatás jelmondata: Menjünk együtt! Az érme szélén pedig ez áll románul: Őszentsége Ferenc pápa romániai apostoli látogatása, alatta pedig a romániai pápalátogatás dátuma.

Az érme másik oldalán pedig azok a templomok és székesegyházak lesznek feltüntetve, amelyet a Szentatya várhatóan felkeres majd romániai látogatása során: a bukaresti Szent József-székesegyház, a csíksomlyói Kegytemplom, a balázsfalvi Szentháromság-székesegyház és a jászvásári Szűz Mária királynő székesegyház. Az érme egyik szélén a ROMÁNIA felirat látható, míg a másik szélén az ország címere, mellette pedig az idei év dátuma. Az érme alján áll az érme értékét mutató felirat, azaz 500 lej vagy 50 bani.

Az 500 lejes értéket mutató érmékből várhatóan 500 darabot aranyból, az 50 banis értékű sárgaréz érmékből 10 ezer darabot bocsájtanak majd ki a gyűjtök számára.

Az 50 banis értékű érmékből 1 millió darabot forgalomba is helyeznek majd. A gyűjtőknek szánt 50 banis érméken egy „N” betű lesz feltüntetve, amely megkülönbözteti majd az érmét a forgalomba kerülő 50 banis érméktől.

A gyűjtőknek szánt érmék ára a következő: 8.660 lejes értékben vásárolhatják meg az arany érméket, míg az 50 banis értéket mutató érmékhez 10 lej és 30 baniért lehet majd hozzájutni a Román Nemzeti Bank székhelyein Bukarestben, Jászvásáron, Kolozsváron és Temesváron.
(adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS