2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A barbecue életforma (is): a szovátai Food’venture csapatát is meghívták az amerikai barbecue versenyre

2019. május 20. 14:44, utolsó frissítés: 15:17

Először volt nemzetközi barbecue verseny az oltszemi Transylvanian BBQ Festival keretében, amelyről a szovátai Food’venture csapatát a Tennessee-ben tartott Jack Daniel`s barbecue versenyre is meghívták - tájékoztat Kovászna Megye Tanácsának sajtóosztálya.

A barbecue verseny hivatalosan szombaton délután vette kezdetét, de már előtte is javában zajlottak az előkészületek: a húsok letisztítása, fűszerezése, injektálása, adagolása, a szmókerek előmelegítése. A versenyre 8 országból összesen 17 csapat nevezett. A csapatok a szervezőktől kapott alapcsomag átvétele után rutinosan láttak neki a több órás megmérettetésnek. A többek között elektronikus hőkezelésű, tojás vagy hordó formájú, szénnel vagy pelettel működő, versenyre és vendéglátásra kifejlesztett szmókerekben elkészített finomságokat számos szigorú szempont szerint értékelte a zsűri, többek között azok kinézete, illata, és puhasága alapján a csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és a mystery box (meglepetés) versenykategóriákban.

Fotó: Codra BotondFotó: Codra Botond


A Mistery box, meglepetés kategóriában a versenyzők a Bertisben is megvásárolható csülökből és szarvashúsból dolgoztak. Az első helyen a sepsiszentgyörgyi BBQ Bertis Family, a második helyen a hollandiai Masters of fire végzett, a harmadik a magyarországi Bodrog smoker BBQ csapat lett.

A barbecue nemcsak főzési technika, hanem életforma. Titka a pontosság és az igényesség – mondta Falvai János, a barbecue fesztivál egyik ötletgazdája, a Bertis csapat tagja, a Mistery box győztese. Nagy odafigyelést igényel, hiszen a zsűri minden tételnél csupán egy falatot kóstol meg, s az tökéletesnek kell lennie.

A többi versenyszámban tíz-tíz csapatot díjazott a zsűri. A csirke kategóriában a következők lettek a legjobbak: I. szovátai Food’venture csapat, II. a székelyudvarhelyi Bobo’s BBq csapat, III. hollandiai Pure BBQ csapat. A sertésoldalas kategória legjobbjai a következő: I. a németországi White squirrel BBQ csapat, II. az amerikai egy személyes Hot wachula's csapat, III. a BBQ suncity Szeged csapata. A sertéslapocka kategóriában a következő a sorrend: I. a Masters of fire, II. a hollandiai IQ BBQ, III. a nagy-britanniai Uncle Tony's cockney Q. A marhaszegy kategória legjobbjai a következők: I. IQ BBQ, II. a Masters of fire, III. Uncle Tony's cockney Q.

A díjazottak (Fotó: Codra Botond)A díjazottak (Fotó: Codra Botond)

Tamás Sándor az összesített első díjassal (Fotó: Codra Botond)Tamás Sándor az összesített első díjassal (Fotó: Codra Botond)


A négy kategória összesített eredményében az első két helyezett pénzjutalomban részesült: az első díjat jelentő 1500 euró értékű nyereményt a hollandiai IQ BBQ csapat vitte haza, az 1000 euró pénzjutalommal járó második díjban pedig az Uncle Tony's cockney Q csapat részesült. A legjobb romániai csapat a szovátai Food’venture csapat lett, akik meghívást kaptak Tennessee-ben sorra kerülő Jack Daniel`s barbecue versenyre. A csapattagok elmondták, nagy meglepetés és kihívás számunka a verseny, annál is inkább, hogy szakmájukat tekintve erdészek és főként a hangulat kedvéért vettek részt az oltszemi eseményen. A két éve barbecue-zó csapat harmadszor vett részt hivatalos versenyen.


Rendezvény-, gasztro- és lovasturizmus Háromszéken

Az esemény kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte az elmúlt években számos nagy volumenű gasztronómiai eseményt szervezett a megyei önkormányzat, olyanokat, mint a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, a Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál, folytatva a sort a barbecue fesztivállal. „Célunk, hogy Háromszék legyen Erdély gasztro-, valamint lovas turizmusának központja. A most már nemzetközi színtérre lépő Transylvaniain BBQ Festival és az oltszemi maratonhajtó-pályán évről-évre megszervezett fogathajtó verseny, valamint Székely Vágta és a Háromszéki Huszártoborzó is ezt erősítik” – tette hozzá az elnök.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, örül, hogy a kezdeti esős idő nem szegte kedvét az érdeklődőknek és a fesztivál minden programpontjára érkeztek látogatók, nemcsak a környező településekről, hanem az ország más részeiből is. „Komoly kihívást jelentett számunkra a hétvégi nemzetközi verseny, rengeteget tanultunk a témában tapasztaltabb külföldi vendégeinktől. A legnagyobb elégtételt az jelenti számunkra, hogy elégedetten, szép élményekkel távoztak a csapatok” – fogalmazott az alelnök.

Fotó: Codra BotondFotó: Codra Botond


A megyei önkormányzat és Bodok község polgármesteri hivatala által megvásárolt oltszemi Mikó birtok sorsaként is a turizmus útját választották tulajdonosai. Fodor István polgármester elmondta, a barbecue fesztivál kiváló alkalom arra, hogy jó hírét vigyék a községnek és ennek a történelmi jelentőséggel bíró helynek a varázsát az idelátogatók számos európai országba és az Amerikai Egyesült Államokba is.


Miénk a kastély - program az egész családnak

A verseny mellett természetesen egyéb érdekes programokat is kínáltak a szervezők. Radu Zărnescu séf például a helyszínen, élő főzőműsorban mutatta be, hogy miként készül a különleges texasi marhafajtából az egyedi fűszerezésű marhaszegy, amit meg is kóstolhatott a közönség. De kastélylátogatás és állatsimogató is volt.

Fotó: Codra BotondFotó: Codra Botond

Fotó: Kocsis B. JánosFotó: Kocsis B. János

Fotó: Vargyasi LeventeFotó: Vargyasi Levente


A Kovászna Megyei Művelődési Központ gyerekprogramjai a család apraja-nagyjának szóltak, bemutatták például a lovagok életét és a kastélyi élet mindennapjait. A szombati esős idő ellenére a hangulat mesés volt. A csernátoni Csiporkázó Egyesület vezetésével a gyerekek fonástechnikákat sajátíthattak el rongyból, csepűből és madzagból; a lányok karkötőket, a fiúk ostort és bodzapuskát készítettek. Az Ispiláng Egyesület a kis lovagokkal és hercegnőkkel elkészítette a lovagi torna kellékeit: pajzsot, címert és kardot. A Vöröskereszt munkatársai segítettek a pajzsok dekorálásában, illetve hercegnőtükörrel kedveskedtek a királykisasszonyoknak. A Mesehetes Együttes kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölve vette át az irányítást és a kellemetlen idő ellenére fergeteges hangulatot teremtett, gumicsizmában és esőkabátban énekeltek, táncoltak a gyerekek. A felnőttek pedig a Republic, Taxi, a Zanzibár és a Új Bojtorján formációk zenéire bulizhattak.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ az esemény alkalmával Lovagok lakomája címmel gyermekrajz-versenyt hirdetett meg, melyre három korosztály (3-5, 6-9, 10-13 évesek) képviselői jelentkezhettek, egyéni vagy csoportos kategóriában. A beküldött több, mint 600 rajzból egy háromtagú zsűri választotta ki a díjazottakat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS