2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesz minden, mi szem-szájnak ingere a hétvégi barbecue fesztiválon Oltszemen

2019. május 16. 19:07, utolsó frissítés: 19:07

Street food udvar, gasztronómiai különlegességek, gyerekfoglalkozások, élő főzőműsor, lovashintózás, koncertek, igazi közösségi ünnep várja a hétvégén az oltszemi Mikó-kastély udvarára látogatókat a Transylvanian BBQ Festivalon - írja közleményében Kovászna megye tanácsának sajtóosztálya.

Tartalmas és minőségi programokat kínálnak a barbecue fesztiválon egyedi, stílusos környezetben, fogalmazott Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke csütörtökön, a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Már javában zajlanak az előkészületek az eseményre. Az Európa-szerte egyre nagyobb teret hódító autentikus amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő megmérettetés jó alkalom arra, hogy Kovászna megyére irányítsuk a barbecue rajongók figyelmét, hogy minél több turistát a térségbe csábítsunk és természetesen a helyieknek kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk. Nagy kihívás a verseny a csapatok számára, mely jó alkalmat nyújt az ismerkedésre, a tapasztalatcserére és a tanulásra, hiszen a benevezett csapatok között vannak rutinos és kevésbé gyakorlott résztvevők is.”

A fesztivál pénteken 15 órakor nyit. Az előkészítő munkálatok, a területrendezés végére értek, készen állnak a vendégek fogadására, hangsúlyozta Fodor István, Bodok község polgármestere.

Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbecue Society (KCBS) képviselője idén is a zsűriként vesz részt az eseményen, hogy értékelje a versenyben résztvevő 17 csapat munkáját. A szakember a rendezvény teljes ideje alatt a helyszínen ellenőrzi, hogy a KCBS szabályai szerint történjen a verseny. A készítményeket a több szigorú szempont szerint értékelik, többek között azok kinézete, illata, és puhasága alapján a csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és a mystery box (meglepetés) versenykategóriákban. A verseny szombaton 17 órakor veszi kezdetét, az eredményhirdetésre pedig vasárnap szintén 17 órakor lesz.

Matt Barber, az amerikai Hot Wachula’s csapat képviselője már a világ több országában jeleskedett barbecue-versenyeken, de még soha nem versenyzett kastély udvarán. Elmondása szerint megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen gyönyörű történelmi helyszínen versenyezhet. A Floridából érkező Matt egyedül alkotja csapatát, mert azt vallja, hogy így csak egy emberre hárul a felelősség és csak önmagát okolhatja, ha valami hibát ejt a megmérettetés során. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy a barbecue családokat, közösségeket mozgat meg és kovácsol össze.

A verseny mellett olyan érdekességeket kínálnak a szervezők, mint az amerikai és székely autentikus ételek, valamint Radu Zărnescu séf élő főzőműsora, amely ínyencségeket természetesen meg is kóstolhatják az érdeklődők, csakúgy, mint a csapatok készítményeit a zsűrizést követően. A kicsiket egész napos gyerekfoglalkozás és koncert várja, a Mesehetes, Karaván, valamint az Új Bojtorján együttesek lépnek fel, a felnőttek pedig a Republic, Taxi és a Zanzibár formációk zenéire bulizhatnak. Az eseményre a belépő felnőtteknek 10 lej, 16 éves korig pedig ingyenes.

A szervezők több mint ötszáz személyautó számára biztosítanak parkolót, szombaton és vasárnap pedig autóbusz indul 11 órától kezdődően másfél óránként a sepsiszentgyörgyi söröző és a Lábasház érintésével. A 4 lej értékű jegy az autóbuszon vásárolható meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS