2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Political Capital megmutatta, hogy milyen könnyű álhírt terjeszteni

2019. május 08. 19:33, utolsó frissítés: 19:34

"Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát" - adta hírül több angol nyelvű oldal is. Az információ azonban teljesen hamis, a Political Capital politikai elemzőcég terjesztette annak bizonyítására, hogy milyen könnyen és gyorsan terjeszthetőek álhírek a médiában, különösen a közösségi médiában.

A releasenews.co.uk oldalán a hírA releasenews.co.uk oldalán a hír


Mint közleményükben írják, szándékosan egy ártalmatlan hírt választottak, hogyha el is terjedne, senki ne szenvedjen kárt. Azért, hogy hitelesebbnek tűnjön a hírük, kitaláltak egy kaliforniai székelyű világszervezetet, és létrehoztak neki egy lenyomozhatatlan eredetű honlapot, amelyen a feltüntetett cím egy épülő amerikai bevásárlóközpontban van, és kibéreltek egy amerikai telefonszámot, amelynek a hívásait átirányították a magyar telefonjaikra. A hírt aztán elküldték több online hírszolgáltatónak, és egy kivételével mindegyik leközölte a „hírt”.

Aki csak egy kicsit nézett utána a hírnek, nem talált semmi gyanúsat: létezett a világszervezet, legalábbis volt honlapja, elérhetősége. A hírrel kapcsolatban több hírszolgáltató is írt, vagy hívta a honlapon megadott elérhetőséget, de sikerült meggyőzni arról, hogy létezik a szervezet. Kisebb akadályok után (az oldalt bejegyző kamuprofilt először kiszúrták) a Facebookon is létre tudtak hozni egy oldalt, illetve egy szavazást a szoborról."Az eredmény sokkoló: pár nap alatt az álhírrel 38 ezer magyar felhasználót értünk el, olyan nemzetközileg elismert oldalakon jelent meg az álhírünk, mint például a Business Insider, (ott még mindig elérhető a hír). Rajtunk múlt, hogy az angolszász oldalakon megjelent hírt felkapja-e a magyar sajtó; ehhez elég lett volna néhány hazai médium figyelmét felkelteni. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy ezen a ponton megállunk. Miután értesítettük az érintett angolszász hírszolgáltatókat, hogy egy ártatlan átverés áldozatai lettek, csak néhányan közülük törölték a hírt, a többiek válaszra sem méltatták a levelünket" - értékelik a kísérlet eredményét a Political Capital közleménye.

A Business Insider oldala (képernyőkép 2019. május 8.)A Business Insider oldala (képernyőkép 2019. május 8.)


"Az álhírek gyorsabban terjednek, és több emberhez jutnak el, mint a valóságos hírek. A kutatók alapvetően két dologgal magyarázták ezt a jelenséget. Az egyik, hogy az álhír mindig új információt tartalmaz. A másik pedig az, hogy az álhír mindig valamilyen érzelmet kelt" - magyarázta Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója, aki szerint a tömegmédia, különösen a közösségi média nagyon jó lehetőségeket biztosít arra, hogy nem létező szervezetek, nem létező kezdeményezéseket létezőnek tüntessenek fel.

"Szinte mindenki használja, aki komoly pénzt és energiát fordít érdekeinek a nyilvánosságban való megjelentetésére, így a politikai pártok, politikai mozgalmak, állami szereplők, titkosszolgálatok és a nagyvállalatok is" - értékelte Krekó. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS