2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az emberek a 30-as éveikre nőnek csak fel a kutatók szerint

2019. május 08. 16:44, utolsó frissítés: 17:06

Vajon attól lesz felnőtt valaki, hogy házasságot köt? Vagy attól, hogy vállal legalább 2 gyereket? Vagy esetleg attól, hogy van egy 8 órás munkahelye, ahová reggel 8-től délután 4-ig bejár? Miért lenne felnőtt attól valaki, hogy betölti a 18. születésnapját? Az agykutatók szerint nincs egy jól meghatározható időpont, amitől kezdve felnőttnek tekinthetőek az emberek, sőt a legfrissebb kutatásokra alapozva inkább azt állítják, hogy az emberek csak a 30-as éveikben válnak teljesen felnőtté - írja az iflscience.com.

Jogilag 18 éves korunktól számítunk felnőttnek, de a kutatók szerint mindenki eltérő életkorban érik felnőtté. Az aggyal és idegrendszerrel kapcsolatos kutatások ugyanis azt sugallják, hogy 18 éves korunk után is még olyan változások történnek, amelyek befolyásolják a viselkedést és a személyiségünket. A jelentős változások ugyan tinédzser éveink közepén már megtörténnek, de az idegrendszerünk tovább fejlődik, és sokkal kifinomultabb lesz a 30-as éveinkre. Ezek a változások pedig a kutatók szerint befolyásolják a viselkedésünket, sőt a mentális egészségi állapotunkat is, például a skizofrénia kialakulásának hajlamát. A skizofrénia megjelenésének átlagéletkora a férfiak esetében a 20-as évek elejére, míg a nőknél a 20-as évek végén, a 30-as évek elejére tehető.

Peter Jones, Cambridge University kutatója a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy egyre abszurdabb az, hogy meg akarjuk határozni, hogy mikor van az a pont, amikor a gyerekkorból felnőttkorba lépünk. Azt is hozzátette a kutató, hogy meglátása szerint ez sokkal árnyaltabb átmenet, amely három évtizednél is tovább tart. Érvelése szerint az oktatási rendszer, egészségügyi rendszer vagy az igazságszolgáltatás dolgát könnyítik meg azzal, ha konkrétan meghatározzák a felnőttkorba lépés határát. Ha eléred a 18 éves életkort, akkor vásárolhatsz alkoholt és felnőttként kezelhetnek, hogyha összetűzésbe kerülsz a rendőrséggel.

"Nincs egyszer a gyerekkor, utána pedig a felnőttkor. Az emberek egy hosszú utat járnak be" - mondta. (bbc/iflscience.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS