2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétették a felújított Hármashalom-oltár látványtervét

2019. április 23. 10:52, utolsó frissítés: 11:07

Húsvét hétfő reggelén a csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a Nyeregbeli pódium felújításának látványtervét. A Hármashalom-oltárt a pápalátogatásra újítják fel és bővítik ki - írja a romkat.ro.

Ferenc pápa látogatására nem csak felújítják, de ki is egészítik a csíksomlyói nyeregben a Hármas-halom oltárt. Bőjte Mihály ferences szerzetes, a Csíksomlyói Ferences Rendház házfőnöke korábban elmondta, a mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Az elképzelések szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. Itt még szükség lesz egy elválasztásra, hogy helyet kapjon a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzet faanyagát újrakezelik, hogy szebb legyen és ne tűnjön kopottnak.

A régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd. A beruházás teljes költsége még nem ismert, a számításokat ezután végzik el a szakemberek. A szervezőktől a vatikáni liturgikus bizottság kérte, a pápai szentmisére fedjék be a pódiumot.

fotó: Csíksomlyó - kegyhely Facebook-oldalfotó: Csíksomlyó - kegyhely Facebook-oldal


Húsvét hétfő reggelén a kegyhely Facebook-oldalán közzétették a felújítási látványterveket is: „A pápalátogatás előtti negyvenedik napon a kivitelezésre szűkséges összeg 60,77 százaléka áll rendelkezésünkre, amely a kedves hívek adományából, a templomainkban kitett »pápa-perselyből« és pályázatból jött össze. Ebből kifizettük az előleget és elkezdődött a legyártása. Reméljük, hogy a hiányzó 39,23 százalék is meglesz. Köszönünk szépen minden eddigi nagylelkű adományt!” – olvasható a csíksomlyói kegyhely bejegyzésében. (romkat.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS