2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták a Szent György Napok új helyszínét, a SzimPlatzot

2019. április 12. 20:33, utolsó frissítés: 20:33

SzimPlatz néven megújult helyszín fogadja a Szent György Napok résztvevőit. A szervezők szerint a sepsiszentgyörgyiek számára ismeretlen fesztiválba csöppen majd az emberek, akik a Szent György tér (Sugás Áruház) felől közelítik meg a városnapi rendezvényt. A SzimPlatz egy olyan atmoszférával fogadja a látogatókat, amely a nagyvárosok fesztiváljainak hangulatát idézi majd.

"Azt mondják Sepsiszentgyörgy egy kisváros, vagy elfogadjuk ezt a tényt, vagy teszünk érte, hogy megváltoztassuk ezt a mentalitást. Minden rajtunk múlik" - mondta a szervezők sajtótájékoztatóján Józsi Győző, a Szimpla kultúrkocsma üzemeltetője hozzátéve, innen jött az ötlet, hogy megmutassák, Sepsiszentgyörgy valójában nem is olyan kicsi. Mint a szervezők mondják a romániai minőségi street foodot és kézműves söröket, borokat és pálinkákat készítő mikrovállalkozásokat felvonultató fesztivál nem kíván konkurenciát képezni más városnapi helyszíneknek, hanem igyekszik egy hiánypótló esemény lenni.

"Egyre nagyobb a kereslet a minőségi fesztiválételekre és italokra, a SzimPlatz pedig ezeket az alternatívákat hozza el a Szent György-napi közönségnek. Rendet teszünk az ipák, pale ale-ek, weisbeerek, pilsnerek világában, és elhozzuk az oly népszerű fine dining hamburgereket és pazar desszerteket" - tette hozzá az ötletgazda. A fesztiválételek új szintre emelése mellett a SzimPlatz célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, ezért segíti az árusokat, hogy környezetkímélő módon kínálják specialitásaikat.

Fotó: Vargyasi LeventeFotó: Vargyasi Levente


A gazdag street food- és Kraft sörkínálat mellett változatos zenei programokat ígérnek a szervezők. Pénteken, május 3-án este a Prezeng, a Midnight Buzz és a Rehab Nation együttesektől lesz hangos a SzimPlatz színpada. A sepsiszentgyörgyi Prezeng elektroakusztikus trió (Bocsárdi Magor, Kónya Ütő Bence, Fekete Lovas Zsolt) a tőle megszokott improvizációs zenei happeninggel készül. A brassói Midnight Buzz saját New Jazz, Fusion, Groove stílusú dalait ismerteti meg a közönséggel, míg a kolozsvári Rehab Nation ska-punk, reggae és balkáni irányzatokat magába foglaló zenéje a fúvós gárdájának köszönhetően fog nagy energiákat megmozgatni.

Szombaton, május 4-én a Temple Invisible, BabaDochia és Voodoo Papa zenekaroké a főszerep. Bukarestből érkezik a Temple Invisible, kinek elektronikus rock, trip-hop dalait a világ rádiói játsszák, őket követi az elektronikus zenét rock zenével ötvöző kolozsvári BabaDochia, majd a budapesti Jimi Hendrix világát megidéző Voodoo Papa duó varázsolja el a blues kedvelőket.

Vasárnap, május 5-én a funk és hiphop hagyományokat követő Speiz Boys trió és a pszichedelikus zenéjével igazi katarzist teremtő Meszecsinka zárja a fesztivált - mutatta be röviden a zenei programot Knop Ildikó, a Szent György Napok programkoordinátora.


Új programpontok a kulturális héten, „régi” futónap

A Szent György Napok szervezői továbbra is várják játékokat működtető vállalkozók jelentkezését a Sepsi Aréna melletti Vidámparkba. További részletekkel Bodor Lóránd, a Sepsi Rekreatív Rt. igazgatója áll rendelkezésre, a 0744 347 252-es telefonszámon. Határidő: április 26.


Új programpontokkal gazdagodott a kulturális hét kínálata. A tánc világnapján a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat című produkciót mutatja be, Ivácson László rendezésében. 2018-ban volt pontosan száz éve volt, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllőmenti, a sajómenti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.
Az előadásra április 29-én (hétfőn), 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Jegyár 20/10 lej.


A 15. születésnapját ülő Snaps Vocal-Band Swinging Snaps címmel ad koncertet. A brassói filharmónia fúvósai és négy további hangszeres által kísért szólista és négy vokalista műsora elsősorban a swing kedvelőihez szól. Közreműködnek: Pakot István – szólista, Dombora Anna – ének, Cserkész Emese – ének, Ardeleanu Daniel – ének, Tóth-Györbiró Apor – ének, Ailenei Florin – trombita, Deák Attila – trombita, Demeter Attila – harsona, Várhelyi Attila – zongora, Gáspár Álmos – gitár, Vitályos Lehel – nagybőgő, Ferencz Áron – dobok. Előadás május 2-án (csütörtökön) 18 óra 30 perctől a Tamási Áron Színházban. Jegyár: 30/15 lej.

A Szent György Napokon, hagyományos módon fellépnek a Művészeti és Népiskola balett szakos gyerekei. Az két képből álló, Időutazás tánclépésekben című előadáson az iskola 90 tanulója mutatja be tudását. Az első részben romantikus zeneszerzők közismert műveivel kísért klasszikus balettet, a másodikban Walt Disney zenei aláfestésével modern balettet láthatunk. Az előadás május 3-án (pénteken) 17 órától a Tamási Áron Színházban lesz. Jegyár: 10 lej.

Természetesen nem marad el a még a Szent György Napoknál is „régebbi” Gáll Lajos Futónap sem, amelyet idén 29. alakalommal szerveznek meg és három futama lesz. 10:00 órától a 10 év alatti gyerekek 200 métert, 10:20-tól a 10 és 15 év közötti gyerekek, illetve a 60 év fölötti idősek 2.000 métert, 10:40-től pedig a 16 és 59 év közöttiek 3.600 métert futnak. A kicsiknek a Mikó sarkától a Teinig kell elfutniuk, minden gyerek édességcsomagot és befutóérmet kap.
A fiatalok és idősek a Tein elől indulnak, majd a Gróf Mikó Imre, December 1, Nicolae Bălcescu, Olt, December 1, Csíki, Templom, Körösi Csoma Sándor, Kossuth Lajos utcákon térnek vissza a Tein előtti célig. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS