2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az emberek 20%-a az egészségtelen táplálkozás miatt hal meg idejekorán

2019. április 05. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

A Lancet nevű neves orvosi tudományokkal foglalkozó folyóiratban jelent meg az a globális, 195 ország adatait összegző tanulmány, amely szerint a a Föld népességének 20 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt hal meg idő előtt.

A kutatást szerint 2017-ben 11 millió korai halál volt az egészségtelen ételek számlájára írható, a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek voltak, őket követték a daganatos megbetegedések, majd a II-es típusú cukorbetegség.

A kutatás továbbá azt is megállapította, hogy az emberek a cukrozott italokból, a feldolgozott húsokból és a sóból többet esznek a kelleténél, viszont az olajos magvak, a tej és a teljes kiőrlésű gabonafélék hiányoznak az étkezésekből.

A vizsgált országok közül a legtöbben Üzbegisztánban halnak meg az egészségtelen táplálkozás miatt, míg a legkevesebben Izraelben. A tanulmány szerzői szerint hogy azonnali összehangolt erőfeszítésekre van szükség a táplálkozás egészségesebbé tételére világszerte, és a lépéseknek az élelmiszerellátás minden szintjére, illetve a szektort érintő szakpolitikára is ki kell terjednie.

Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője szerint a mostani kutatás megerősíti azt, amit már sok éve sejteni lehetett: hogy a rossz táplálkozás minden más kockázati tényezőnél erősebb oka a korai halálozásnak. (Index.hu/.eurekalert.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS