2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudni szeretnéd, mennyire volt egészséges 50 évvel ezelőtt Iliescu vagy Király Károly?

2019. április 02. 17:16, utolsó frissítés: 17:21

Ion Iliescu túl van egy sikeres szívműtéten, miután szívburokgyulladást állapítottak meg nála. A G4Media.ro valószínűleg innen vette az ötletet, hogy előszedje az egészségügyi minisztérium 1969-es és 1970-es jelentését “a felső pártvezetésben levő elvtársak egészségi állapotáról”. A Nicolae Ceaușescunak megküldött jelentésben a Román Kommunista Párt (PCR) harminc legfontosabb tagjának egészségi állapotáról találhatóak rövid beszámolók, így Iliescuról vagy épp Király Károlyról is.

A jelentésből kiderül, hogy Iliescu 39 évesen a párt egyik legegészségesebb tagjának számított, hiszen “csupán” krónikus vazomotor rhinitisben (náthában) szenvedett akut kitörésekkel februárban és októberben, amelynek tünetei: a tüsszentési inger, tüsszögési rohamok, orrfolyás, orrdugulás és dünnyögés. A Dan Enăchescu, a Maurer-kormány egészségügyi minisztere által aláírt jelentés megállapította Iliescuról, hogy klinikailag egészséges, csupán “az elmúlt évben a túlterhelés jeleinek növekedését mutatta”.

Egy évvel később, Iliescunál, aki akkor már az RKP Végrehajtó Bizottságának póttagja volt, nem azonosítottak súlyos egészségügyi problémákat. A jelentés annyit jegyez meg róla, hogy egy gyors lefolyású akut enterokolitisz (a vékony- és a vastagbél nyálkahártyájának egyidejű gyulladása) és egy befagyott váll szindrómán (váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos betegségén) túl, amelyet a testtartás megváltoztatásával tünetmentes állapotba hoztak, nem szenvedett krónikus betegségben. A jelentésben évenkénti orvosi vizsgálatot javasoltak számára.

Iliescu 1971-ben kikerült a legfelső pártvezetésből, és a Temes Megyei Tanács alelnökévé nevezték ki.

Az 1969-es orvosi jelentés egyik oldalaAz 1969-es orvosi jelentés egyik oldala


Iliescuval szemben a miniszterelnök, Ion Gheorghe Maurer például sokkal több nyavalya miatt szenvedett. Az akkor 67 éves Maurernek érelmeszesedése, gerinckopása és krónikus gasztrointesztinális emésztési zavara (dysepsia) volt. “Az elmúlt évben az elvtárs a vérnyomás-ingadozás, szédülés, fejfájás, álmatlansággal járó túlterhelés jeleinek fokozódását mutatta” - tették hozzá a jelentés készítői. Ilyen körülmények között az orvosok azt ajánlották, hogy kerülje a szellemi túlmunkát, illetve tartsa be az addigi étrendjét. Az orvosok továbbá napi maximum 8 óra munkát javasoltak, egy órai szünettel és kéthetente 10 napos szabadságot.

Fazekas János és Király Károly az első Tavirózsa fesztiválon 1968-ban. Forrás: eszm.roFazekas János és Király Károly az első Tavirózsa fesztiválon 1968-ban. Forrás: eszm.ro


Az 1969-ben 39 éves Király Károlyról, aki akkor a Kovászna megyei pártbizottság első titkára és az RKP Politikai Végrehajtó Bizottságának póttagja volt, a jelentés azt írja, hogy allergiás rhinitisben, mérsékelt otoszklerózisban (hallászavarban) és a túlterhelésből fakadó aszténiás szindrómában (erőtlenségben) szenvedett.

A jelentéseket az Országos Levéltár Román Kommunista Párt Központi Bizottságának Káderei részlege őrzi. (g4media)

Nyitókép: Ion Iliescu Ceașescuval játszik egy 1976-os moldvai nyaraláson. Forrás: Fototeca online a comunismului românesc

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS