2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerdától ingyenes mellrákszűrést végeznek a kolozsvári városi kórházban

2019. március 22. 13:07, utolsó frissítés: 14:25

A nők szerdától kezdve iratkozhatnak fel a kolozsvári városi kórházban ingyenesen szűrésre. Ebben a kampányban az emlőultrahang-vizsgálat és a mammográfia is ingyenes, és a pácienseknek nem kell küldőpapírt vigyenek a családi orvostól, illetve biztosítottnak sem kell lenniük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Romániában a nők körében a leggyakoribb ráktípusnak a mellrák számít. A korai stádiumokban kimutatott emlőrák a legtöbb esetben gyógyítható. A korai azonosítás képalkotó módszereken - emlőultrahangon és mammográfián - alapul.

A mammográfia képes kimutatni a mellszövetek kisebb elváltozásait is, amely jellemző lehet a rák kialakulására, ezáltal fontos szerepet játszva a rosszindulatú elváltozások azonosításában, amelyek túl kicsik lennéknek ahhoz, hogy az érintett személy vagy orvosa kitapintsa őket. A mammográfia elvégzése általában 40 évesnél idősebb nőknek ajánlott, kétévente egyszer. Az emlő ultrahang viszonylag egyszerű technika, amely a mammográfiával együtt lényegében kiegészíti az emlőrák diagnózisát. A módszert a 40 éves kor alatti fiatal nők fő vizsgálati eszközének tartják, amelyet szükség esetén mammográfiával együtt végeznek el.

A kolozsvári városi kórház márciusban szervezi meg a márciusi egészségkampány második kiadását, amely a 18 év feletti nőknek szól. A kampány során az orvosok és a kórházi asszisztensek egy csoportja ingyenes mammográfiai és ultrahang-vizsgálatokat végez az emlőrák szűrésére. Ezek a vizsgálatok március 25. és 29. között (08.00 és 20.00 óra között) végezhetőek el.

Ennek a kampánynak az elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet az emlőrák és a nem rosszindulatú emlődaganat korai felismerésére. Ugyanakkor szeretnénk a nők számára egyszerű és gyors hozzáférést biztosítani az orvosi konzultációhoz és a mellvizsgálathoz. (stirimed.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS