2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezek a legnagyobb sugárzást kibocsátó mobilok

2019. március 14. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Az okostelefon napjain szerves része, ott van munkahelyünkön a zsebünkben, a hazafelé a buszon a kezünkben, alvás közben pedig az éjjeliszekrényen tartjuk. Bár nincs egy mindent eldöntő tanulmány, amely azt bizonyítaná, hogy az okostelefonok sugárzása káros az egészségre, a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Strahlenschutz) számon tartja azt, hogy a különböző készülékek milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki, amikor a fülünkhöz tartjuk, hogy telefonáljuk velük (Azt is nézik, hogy a testre milyen sugárzást bocsájt ki, de a mostani listák kifejezetten a fülnél mért értékeket összesítik). És évről évre publikálja az adatokat, és a Statista most a legfrissebb eredményeikből szemezgetett. A hivatal február végi listáján több mint 3400 modell szerepel, olyanok is, amelyek már nincsenek forgalomban. A Statista viszont a forgalomban lévő telefonok közül is csak az Apple, a Blackberry, a Google, a HTC, a Huawei, az LG, a Motorla, a Nokia, a OnePlus, a Samsung, a Sony, a Xiaomi és a ZTE készülékeit összesítette.

Így legnagyobb kibocsátók az olcsó kínai mobilok. A Xiaomi Mi A1 vezeti a listát megelőzve a OnePlus 5T-t. A két vállalt telefonjai amúgy is dominálják a legnagyobb sugárzást kibocsátók listáját, az első 16 közül 8 az ők mobiljuk. Az Apple két telefonnal fért fel a listára, hasonlóan a HTC-hez és a Google-hez.

Ha megnézzük az eredeti listát, akkor látszik, hogy az Allview - P7 Pro modellje az összeset megelőzné az 1,81 W/kg-os értékkel. Egyébként több már forgalomból kivont mobilnak is magasabb volt az értéke, ezen a területen történt előrelépés az elmúlt években. A román cégnek négy aktuális modellje is a topban lenne, az Allview - X4 Soul 1,65 W/kg-os, a Allview - X4 Soul Lite 1,59 W/kg-os, míg az Allview - X4 Soul Mini S 1,5 W/kg-os értéket mértek. Ezen kívül még olyan gyártók aktuális modelljei vannak 1,5-ös érték felett, mint az Alcatel, a BQ, HMD Global és a Wiko.

Infographic: The Phones Emitting the Most Radiation | Statista You will find more infographics at Statista

A német környezetbaráti tanúsítványt csak azok a készülékek kapnak, amelyek 0,6 W/kg alatt van a fajlagos energiaelnyelési éréke (SAR - Specific Absorption Rate), amely azt mutatja meg, hogy a szervezetünk mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. Értelemszerűen minél nagyobb az érték, annál nagyobb a veszélye, hogy a készülék káros a szervezetünkre. Európában a 2 W/kg feletti értéket produkáló telefonokat nem is engedik forgalomba hozni, míg az Egyesült Államokban ez a szám 1,6 watt/kg.

A Statista ugyanakkor elkészítette a legkisebb sugárzást kibocsátó aktuális modellek listáját is, ezen a Samsung és a Nokia szerepel különösen jól, de az LG és a Motorola készülékeit is többször említik. Ha megnézzük a teljes listáját azoknak a készülékeknek, amelyek 0,5 w/kg-os érték alatt vannak, akkor a Samsung dominanciája még jelentősebb, mondjuk ők sokkal több telefont adtak is ki.

Infographic: The Phones Emitting the Least Radiation | Statista You will find more infographics at Statista

Elég jelentősen változik a rangsor, ha a testet érő sugárzást vizsgáljuk, mert nem feltétlen van összefüggés a telefonlás közben mért érték, illetve a testet érő sugárzás értéke között. A 2 W/kg értéket szinte az összes vizsgált cég megközelíti egy vagy több aktuális modelljével, a Blackberry (DTEK60 - 1,99; Bold9900 - 1,84; KEY2 - 1,68) az egyértelműen dominálja a legnagyobb értékeket felvonultató listát, de például az időseknek szánt mobilokat forgalmazó svéd Doro is elől van (6520-as modellje esetében 1,98 W/kg-os értéket mértek). A Xiaomi ezen a listán is több mobillal szerepel, közülük a Xiaomi Mi Mix2 LTE értéke a legnagyobb 1,77. A Samsungok közül a Galaxy A9 értéke volt a legnagyobb (1,59 W/kg), míg a Sony-tól az Xperia XA1-é (1,79 W/kg), a Huawei-től a P9 lite-é (1,59 W/kg), a Nokiától az 5.1 Plus-é (1,89 W/kg), a OnePlus-tól az 5T-é (1,71 W/kg). A részletes lista itt érhető el az 1,5-ös érték felett testre sugárzó készülékekről.

Egy tavalyi tanulmány szerint, amelyet patkányokon végeztek, nincs bizonyíték arra, hogy az elnyelt rádióhullámok agydaganatot okoznának. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS