2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már javában zajlik a szavazás a Com'ON Kolozsvár kezdeményezéseire

2019. március 06. 15:17, utolsó frissítés: 16:28

Már 6 kezdeményezés kapott 100-nál is több, míg 20 kezdeményezés 70 és 100 közötti szavazatot a Com’ON Kolozsvárra benevezett projektekre a szavazási időszak első két hetében. Az ifjúsági részvételi folyamatra 123 kezdeményezést nyújtottak be.

A szavazás február 21-én indult és március 21-én 12 órakor zárul.

Egy felhasználó legtöbb tíz kezdeményezésre szavazhat. A szavazás feltétele, hogy a szavazatot leadó személy Kolozsváron éljen, dolgozzon vagy tanuljon.

A szavazás a comoncluj.ro felületen zajlik, itt megtalálható az összes pályázat, leírással együtt. A kezdeményezéseket 14-35 éves fiatalok nyújtották be egy vagy több előre meghatározott téma mentén: up-date – a régi és az új összehozása, bring-up – új témák felvetése, green-up – környezet, ember és természet viszonya, meet-up – a város különféle tereinek kihasználása, close-up – a sokszínűséget illusztráló egyedi történetek, grow-up – “nagykorúsodás”.

“A kolozsvári fiatal csapatok ismét bebizonyították, hogy tele vannak kezdeményezésekkel, eredeti ötletekkel, és önként szeretnének hozzájárulni a kolozsvári mindennapok jobbá tételéhez. Most rajtunk a sor, akik Kolozsváron élünk, tanulunk, dolgozunk, hogy ezeket az ötleteket megszavazzuk. Úgy gondolom, a Com’ON Kolozsvár nagyon jó részvételi demokráciai gyakorlat, itt az ideje, hogy mindannyian részt vegyünk benne” – hangsúlyozta Farkas András, a Com’ON Kolozsvárt kezdeményező és lebonyolító PONT Csoport stratégiai igazgatója.

A szavazatok leadásához a bugetareparticipativa.ro oldalon szükséges regisztrálni.

“A Com’ON Kolozsvár első alkalommal integrálódik részben a Polgármesteri Hivatal által működtetett bugetareparticipativa.ro platformba. Ennek lényege, hogy azok, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a bugetareparticipativa.ro oldalon, szavazhassanak a Com’ON Kolozsvár kezdeményezéseire is, ugyanakkor a fiatalok is regisztráljanak a platformra, így szélesítve a részvételt. Ez az integráció hozzásegít ahhoz, hogy olyan kolozsváriak online közösségét alakítsuk, akik újra és újra részt vesznek a várossal kapcsolatos döntések meghozatalában. Kísérleti integráció ez, amely során a lakosság visszajelzéseit is tudjuk elemezni, és ha ez hasznosnak bizonyul, a partnerek további lépéseket fontolgathatnak Kolozsvár „smart city” jellegének fejlesztésére” – mondta még Farkas András.

A szavazás nyomán a tervek szerint az első legalább 50 kezdeményezés egyenként legfeljebb 4500 lejes támogatásban részesül, és 2019 májusa és novembere között valósul meg.

A Com’ON Kolozsvár `19 lebonyolítója a PONT Csoport. A 2009-ben alakult szervezet társadalmi innovációs és részvételi folyamatokat támogat elsősorban vállalkozásfejlesztés és kultúra területén, különös hangsúlyt fektetve az ifjúságra és az információs technológiák hatékony felhasználására. A részvételi folyamat alapjait a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program keretében fektette le.

A Com’ON Kolozsvár ’19 partnerei: Kolozsvári Kulturális Központ (CCC), Kolozsvári Fiatalok Föderációja, Fapte Egyesület, Niște Oameni, Kolozs Megyei Diáktanács. A program Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatásával valósul meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS