2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kanyaró elleni oltás nem okoz autizmust, derült ki egy tíz éven át tartó felmérésből

2019. március 05. 15:48, utolsó frissítés: 15:50

Újabb fontos orvosi tanulmány igazolja, hogy a kanyaró elleni védőoltás nem okoz autizmust, illetve hogy az autizmus előfordulása és az oltás között semmilyen kapcsolat nincs, írja a Huffington Post.

Dán kutatók 657,461 gyereket vizsgáltak a tanulmány elkészítése során. A felmérésben minden 1999 és 2010 között, dán édesanyától születő gyerek részt vett. A kutatók elmondása szerint a felmérés szilárd, statisztikailag megalapozott bizonyítékot jelent az ügyben.

A felmérésben résztvevő gyerekek közül 6,517-en diagnosztizálták az autizmust. A kutatók azonban nem fedezték fel az autizmus fokozott kockázatát azoknál a gyerekeknél, akik megkapták az MMR oltást (amely kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen véd), azokhoz képest, akik nem kapták meg. A kutatók továbbá azt állapították meg, hogy azok a gyerekek, akiknél magasabb volt az autizmus kialakulásának kockázata (például autizmussal élő testvéreik voltak), nem váltak fenyegetettebbé az oltás beadása után.

A tanulmányt Dánia egészségügyminisztériuma és a Novo Nordisk alapítvány finanszírozta. Ez utóbbinak köze van egy gyógyszerészeti cégnek, amely nem gyárt MMR oltást.

A tévhit, hogy az MMR oltás növeli az autizmus kockázatát egy 12 páciensre alapozó, 1998-as, azóta már leleplezett tanulmányból származik. Egy kivizsgálás során kiderült, hogy a felmérést vezető orvos adatokat hamisított. A hamis információ azonban hatalmas hatást váltott ki világszerte, és számos oltásellenes megmozdulást eredményezett.

(HuffPost, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS