2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy brit páciens szervezetéből is sikerült teljesen kiirtani a HIV-vírust

2019. március 05. 10:49, utolsó frissítés: 10:58

Egy brit férfi lett a második ember a világon, akinek a szervezetéből sikerült teljesen kiirtani a HIV-vírust. Az első sikeres, tünetmentes gyógyulás tíz évvel ezelőtt történt, a mostani eset pedig azt bizonyítja, hogy az akkori kezelés eredménye nem csupán a véletlennek köszönhető, hanem megismételhető.

A londoni páciensnél olyan donorokból származó őssejt-transzplantációt alkalmaztak, amelynél az alanyok egy ritka genetikai mutációt hordoznak: a CCR5-delta 32 néven ismert genetikai elváltozás ellenállóvá teszi őket a HIV-vírussal szemben. A londoni páciens 18 hónapja abbahagyta az antiretrovirális gyógyszerek szedését is, de a vizsgálatok szerint azóta sem lehet kimutatni a szervezetében a HIV nyomait.

Az, hogy a második betegnél is tünetmentességet okozott a kezelés, azt bizonyítja, hogy a „berlini páciensként” emlegetett első beteg kezelésének sikere nem a véletlen műve, hanem valóban a beavatkozás hatására lett tünetmentes - nyilatkozta Ravindra Gupta, a College London Egyetem professzora az ügy kapcsán. A professzor kiemelte, hogy ez a beavatkozás nem jelent megoldást minden betegnek, viszont segít az új kezelések kidolgozásában.

A világon hozzávetőlegesen 37 millió személy HIV-fertőzött, de ezeknek csupán 59 százaléka használ antiretrovirális gyógyszereket, amelyek gyógyítani ugyan nem, de tünetmentessé lehet tenni a fertőzést. A HÍV-vírus évente körülbelül 1 millió ember haláláért felelős. (Reuters/digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS