2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai férfiaknál nagyobb a várható egészséges élettartam, mint a finneknél vagy az osztrákoknál

2019. február 04. 12:22, utolsó frissítés: 12:27

Friss, hétfőn közzétett Eurostat adatok szerint a születéskor várható egészséges élettartam, vagyis azon évek száma, amit egy személy cselekvéskorlátozástól mentesen tölthet, az Európai Unióban 64,2 év volt a nőknél és 63,5 év a férfiaknál.

A 2016-ra vonatkozó statisztikák szerint ez a szám Romániában 59,8 év volt a férfiak, míg 59 év a nők esetében.

Mindkét esetben az EU-s átlag alatt vagyunk, de az értékek magasabbak, mint más fejlett országokban. Például a férfiaknál Romániában a várható egészséges élettartam magasabb volt, mint Finnországban és Ausztriában, és a nőknél magasabb volt, mint Luxemburgban, Hollandiában, Svájcban, Finnországban és Ausztriában.

Várható egészséges élettartam. Forrás: EurostatVárható egészséges élettartam. Forrás: Eurostat


A legmagasabb várható egészséges élettartamú EU-tagállam mind a nők, mind a férfiak esetében 2016-ban Svédország volt: 73,3 év a nőknél és 73 év a férfiaknál. A rangsor másik végén Lettország szerepel 54,9 év várható élettartammal a nőknél és 52,3 évvel a férfiaknál.

Az évek száma, amelyre egy személy egészségügyi problémák nélkül számíthat, 20 tagállamban a nőknél a magasabb. Ezek között négy tagállamban (Bulgária, Észtország, Litvánia és Lengyelország) ez a különbség több mint három év a nők javára.

Ezzel szemben hét tagállamban, köztük Romániában az egészséges évek száma a férfiaknál magasabb, mint a nőknél. A legnagyobb különbség Hollandiában (öt év), Luxemburgban és Portugáliában (mindkettő 2,5 év), valamint Finnországban (2,1 év) volt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS