2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Első alkalommal hajtottak végre Romániában őssejtbeültetést az autizmus kezelésére

2019. február 02. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Első alkalommal hajtottak végre hajtottak végre őssejt-transzplantációt Romániában egy gyermeken, akit autista spektrumzavarral diagnosztizáltak. A 2004-ben, a gyermek születésekor begyűjtött, majd mélyhűtött őssejteket egy bukaresti magánkórházban ültették be ezen a héten - adta hírül az Adevărul.

A kislány a transzplantáció után jól érzi magát, az orvosi csapat pedig a következőkben is figyelemmel követi a klinikai fejlődését.

Az autizmussal diagnosztizált gyermek szülei 2018 decemberében kérték az őssejt tárolásával megbízott céget a begyűjtött minta kibocsátására és a transzplantáció előkészítésére.

“A család megoldást keresett a helyzetre. Így jutottak el arra döntésre, hogy felhasználják a gyermek születésekor begyűjtött őssejtet. Az őssejtekkel való kezelés egy innovatív, nem szabványos kezelés, amelyből egy pár éve a világ minden tájáról származó gyermekek részesülnek. Az Egyesült Államokbeli Duke University Egészségügy Központját az egész világon arról ismerik, hogy jó eredményeket értek az autista gyerekek őssejttel való kezelésében. Tiszta szívünkből kívánjuk, hogy ebben az esetben a páciensünk nagy jó transzplantáció utáni eredményeket érjen el, olyanokat amelyeket az orvosi központokból származó nemzetközi tapasztalatok eredményeként elvárunk!

A minta a tárolása során megtartotta a begyűjtésekor tapasztalt formáját. Ez egy olyan eredmény, amelynek örülünk és amelyre büszkék vagyunk, mert bizonyítja a tényt, hogy a begyűjtési és tárolási eljárásunk a lehető legjobb minőséget biztosítja” - jelentette ki az Adevărulnak dr. Bogdan Ivănescu, az őssejtet tároló cég vezérigazgatója.

Az autizmus spektrumzavar, egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Okait jelenleg is kutatják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS