2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már megint itt van az év legszomorúbb napja

2019. január 21. 11:19, utolsó frissítés: 11:24

Elméletileg 2019-ben január 21-én leszünk általánosan a legszomorúbbak, ugyanis ma van a blue monday, magyarosabban a bús hétfő, ami úgy szoktak emlegetni, mint az év legszomorúbb napja.

A blue monday fogalmát egy „brit tudós”, Cliff Arnall pszichológus (Cardiffi Egyetem) alkotta meg, aki egy képletet is csatolt mellé. Eszerint hat tényező befolyásolja a napot: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher, a karácsony csillogása után a monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, az általános kedvetlenség, a vágy az életvitel megváltoztatására, illetve a hétfőfóbia. Kutatások szerint a nyugati civilizációban élőknek átlagosan fele szenved hétfőfóbiában, ami vasárnap 16 óra 13 perckor kezdődik el. És sokan alszanak kellemetlenül miatta.

Az egésszel csak annyi probléma van, hogy a más szakemberek szerint Arnall elképzelésének és a hozzá csatolt képletnek semmi értelme. Egyébként korábban Arnall is elismerte, hogy az egész egyenletet egy utazási iroda megbízásából készítette (a pszichológust foglalkoztató egyetem később el is határolódott a férfitól).

Cliff Arnall maga ellen beszélCliff Arnall maga ellen beszél


Bár az év legszomorúbb napja kifejezés mögött egy jó adag PR-fogás is van, és rettenetesen túlzó is, de azért érdemes megjegyezni, hogy a téli depresszió viszont létezik. A téli depresszió tünete a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Jellemző továbbá a nyugtalanság, az ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. A téli depresszió legjobb ellenszere a szabad levegőn töltött idő, illetve a mozgás. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS