2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Duzzognak az erdélyi nagyvárosok, mert nem kerültek bele a turisztikai minisztérium reklámfilmjébe

2019. január 21. 11:11, utolsó frissítés: 11:16

Kolozsváron, Nagyváradon és Brassóban sem értik a turisztikai központok munkatársai, hogy ezek a városok miért nem kerültek bele a turisztikai minisztérium reklámfilmjébe, amely a romániai városokat hivatott népszerűsíteni.A minisztérium által közzétett videó a fentebb felsorolt városokat még csak meg sem említi, viszont Gyulafehérvárt, Nagyszebent, Temesvárt, Zsilvásárhelyt, Konstancát, Jászvásárt és Bukarestet javasolja a city break-ezni vágyó hazai és külföldi turisták számára.

Manuela Cîmpean, a kolozsvári turisztikai információs központ vezetője szerint nincs logikus magyarázat arra, hogy a várost miért hagyták ki a videóból, hiszen Kolozsvár sokkal inkább teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket a videóban ajánlott egyes városok egyáltalán nem.

Cîmpean szerint Gyulafehérvárral és Zsilvásárhelyel ellentétben Kolozsvár rendelkezik nemzetközi repülőtérrel, amely a külföldről érkező turistákra nézve igen előnyös. Továbbá a város jelentős kulturális, ifjúsági és sporteseményeknek ad otthont évről évre, ami szintén vonzó a belföldi és külföldi turisták számára.

A turisztikai információs központ vezetője szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a város évről évre olyan neves rendezvényeknek ad otthont, mint a TIFF, az UNTOLD és a város közelében, Bonchidán évente megrendezésre kerülő Electric Castle fesztivál. Cîmpean a Mediafaxnak adott interjújában azt is kiemelte, hogy Kolozsvárt 2018-ban 359 ezer turista látogatta meg, ezzel pedig Bukarest, Brassó és Konstanca után a negyedik leglátogatottabb város volt Romániában.

Miután a reklám rengeteg kritikát kapott a közösségi oldalakon és a román sajtóban egyaránt, a turisztikai minisztérium egy sajtóközleményben magyarázta meg, hogy miért ezek mellett a városok mellett döntött, amikor elkészítette a 151.130 lejbe kerülő reklámvideóját.

A minisztérium szerint a videóban látható városok mindegyike jelentős szimbolikus értékkel bír a romániaiak számára. Gyulafehérvár a „Nagy Egyesülés” városa, Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa volt 2007-ben és 2019-ben az Európai Gasztronómiai Régió címet fogja viselni. Zsilvásárhely Olténiát, míg Konstanca Dobrudzsát, Jászvásár pedig Moldvát hivatott képviselni. A minisztérium közleménye szerint az ország nyugati régióját azért képviseli Temesvár, mert 2021-ben a bánsági város lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A Turisztikai Minisztérium ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy 2019-ben készülni fog még egy reklámfilm, amelyben több más romániai várost is bemutatnak és ajánlanak majd. (zf.ro/mediafax.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS