2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Első magyarként érte el a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

2019. január 08. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor extrém sportoló. Rakonczay az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, olvasható az expedíció Facebook-oldalán. A férfiról azt is érdemes tudni, hogy ő volt a világon az első ember, aki kenuval kelt át az Atlanti-óceánon, írja az index.hu.

Fotó: Camera KftFotó: Camera Kft


Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet, néha elérte a mínusz 30-at is, számol be a körülményekről az expedíció Facebook-oldala.

Rakonczay negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és neki kellett húznia a legnehezebb (94 kilós) szánt is.

A expedícióról szóló beszámolóból az is kiderül, hogy az extrémsportoló az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett.

„ A fagyási sérülés látványos, de nem vészes. (...) A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni”- nyilatkozta a férfi az expedíciót követően.

Rakonczay Gábor és társai egy 200 kilométeres szakaszt mély hóban menetelve tettek meg, majd a táv végén folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítették a célt.

„Mentálisan a sokszor végtelennek tűnő menetelést kellett megszokni. Az agy képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát”- olvasható az expedíció Facebook-oldalán. (hírszerk/index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS