2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2018 kiváló év volt a romániai bortermelők számára

2019. január 07. 14:07, utolsó frissítés: 15:06

A román pincészetek tulajdonosai szerint a mennyiség és a minőség tekintetében is jó évet zártak a borászok. Nelu Marginean, a Jidvei pincészet tulajdonosa a Ziarul Financiarnak azt nyilatkozta, a múlt év augusztusa és szeptembere kiváló volt az időjárás szempontjából, ami kedvezett a szőlőtermésnek, így a 2018-as borok jó évjáratúak.

„A múlt esztendő rendhagyóan kedvező volt a borászat szempontjából. Az augusztusi és szeptemberi időjárási körülmények nagyon kedveztek bizonyos szőlőfajtáknak, ami a nagy mennyiség mellett minőséget is hozott”. – véli a borász.

A Jidvei pincészet Románia egyik legnagyobb borászata, amely az országos bortermelés 15%-át teszi ki, ez a cég évi 25 millió palack bort értékesít. A vállalkozó szerint ehhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt 28 évben jelentősen fejlődött a borászati technológia, ami nagyrészt a termelésben alkalmazott automatizálási eszközöknek köszönhető. Az üzletember elmondta, az elmúlt évek során az új eszközök használatának bevezetésével a gyártási technológiát 40%-ban sikerült automatizálni, ami növelte a termelékenységet, az erre fordított befektetés értéke hozzávetőlegesen 2 millió euró értékű. „A pincészetünk 40%-ban gépiesített, és azt szeretnénk elérni, hogy ez az arány a következő években elérje a 60%-ot. 28 évvel ezelőtt csak a szőlőtövek gondozását és az ehhez szükséges mezőgazdasági munkafolyamatokat végeztük gépiesített eszközökkel, de az eddigi befektetések mellett további modernizálás is szükséges”- nyilatkozta Nelu Marginean.

A bortermelő úgy véli, a technológiai fejlesztések minőségi javulást is hoztak, ami a versenyképesség zálogát is jelenti, ugyanis az elmúlt években egyre versenyképesebb a konkurencia. A vállalkozó elmondása szerint a szőlészet miatt a fehér megyei Balázsfalva környékén szinte nincs munkanélküliség, a cég folyamatosan alkalmaz új munkaerőt, amellett, hogy jelenleg a Jidvei alkalmazottainak szám eléri az ezret. A Fehér megyei cégcsoport az egyike a legnagyobb bortermelőknek, amely több mint 2,500 hektár területen termeszt szőlőt. Múlt évben a cég jelentős anyagi ráfordítással modernizálta a gyártási technológiáját, a tervek szerint idén a cégcsoport 5,5 millió eurós beruházásra készül a versenyképesség növelés érdekében.

A romániai bortermelők egy része a külföldi piacokon is értékesíti a termékeit, egyes termelők pedig arra törekszenek, hogy a franciaországi piacokat is meghódítsák. Ennek jegyében a franciaországi román nagykövetségen rendeztek borkóstolót múlt év decemberében, amelyen Románia legjobb pincészetei mutatták be a termékeiket, többek közt a Davino, Avincis, Gitana és a Villa Vinea.

Daniel Guzu, a Domeniile Panciu pincészet és az „Ana are” gyümölcsitalok forgalmazója az RFI-nek azt nyilatkozta, az ilyen rendezvényekkel azt szeretnék bebizonyítani, hogy a román borok is legalább olyan jó minőségűek, mint a francia társaik. Cristian Preotu, a Le Manoir cégcsoport tulajdonosa szerint ezek az események jó lehetőségek kínálnak arra, hogy a román borokat Franciaországban is megismerjék, emellett pedig azt is tervezik, hogy a közeljövőben saját üzletet nyitnak a francia fővárosban. (zf/rfi)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS