2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először kelt át ember segítség nélkül az Antarktikán

2018. december 27. 09:54, utolsó frissítés: 09:58

Először kelt át ember egyedül, segítséget mellőzve az Antarktikán. Az amerikai Colin O'Brady csaknem 1600 kilométert tett meg 54 nap alatt, szerdán fejezte be a távot - írja az MTI

O'Brady az utolsó 129 kilométert megállás nélkül tette meg 32 óra alatt.
Korábban 2016-ban egy brit felfedező, Henry Worsley próbálta megtenni ezt a távot ugyancsak egyedül, minden támogatás nélkül. Az út végére viszont összeesett és meghalt a kimerültségtől.

Fotó: colinobrady.comFotó: colinobrady.com


Nem O'Brady az egyetlen kalandor az Antarktikán. Együtt indult ugyanis a 49 éves Louis Rudd brit katonával, aki Worsley emlékére vágott neki az útnak. O'Brady és Rudd azon versengtek, hogy ki fejezi be hamarabb a távot. Együtt hagyták el az Union Glacier tábort, utána viszont különváltak útjaik.

O'Brady közölte, hogy marad még néhány napot az Antarktikán és bevárja vetélytársát.

A magyar Földrajzinév-bizottság 2010-es döntése értelmében a bolygó déli sarkán fekvő földrész elnevezése Antarktika, megkülönböztetve azt az Antarktisztól - írja az MTI. Az Antarktisz a déli szélesség 60. fokától délre fekvő térség neve, amely magába foglalja az Antarktikát, valamint a körülötte fekvő szigeteket és óceánt. (mti/index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS