2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kutatók spoilerezik el, hogy ki fogja túlélni a Trónok harca utolsó évadát

2018. december 12. 14:02, utolsó frissítés: 14:08

Valószínűleg minden Trónok harca rajongó tűkön ülve várja már 2019 áprilisát, hogy végre megtudja, mi lesz a hét éve tartó sztori vége. Azon kívül viszont, hogy - épp egy magyarországi rendezvényen -, kiderült, az utolsó évad harmadik részében lesz a mindent eldöntő, óriási összecsapás, nem tudunk semmit, mert az alkotók nagyon szigorúan őrzik a titkot.

Viszont egy nemrég megjelent tanulmányban az ausztráliai Macquarie University kutatói megpróbálják elspoilerezni, hogy ki is élheti túl a 8. évadot. A tanulmányuk az Injury Epidemiology szaklapban jelent meg, és ezt foglalta össze az flscience.com.

Mi befolyásolja, hogy kisebb vagy nagyobb valószínűséggel halnak-e meg a karakterek? A kutatók leültek a képernyő elé, és összesen 330 karaktert azonosítottak, amelyeknek rögzítették aztán például a társadalmi helyzetüket, vallásukat, foglalkozásukat, nemüket és a halálukat, mind a 67 epizód haláleseteit kódolták az okai és körülményei szerint."Magas az elhalálozás kockázata a Trónok harca szereplői között. A hetedik szezon végére a karakterek több mint fele meghalt, 186 a kutatásban szereplő 330 karakterből, messze leggyakrabban erőszakosan" - magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Reidar Lystad.

A kutatók szerint nagyobb esélye van egy karakternek a túlélésre, ha nő, ha nemesi szülött és ha már egyszer megváltoztatta, hogy kinek esküdött hűséget. Eszerint például Daenerys Targaryen túlélési esélyei csökkennek azzal, hogy még nem hajolt meg senki előtt, de Cersei Lannisternek sem rózsás a helyezte ebből a szempontból. Viszont nem feltétlen jelent rosszat az, hogy Tyrion Lannister és Havas Jon már meghajolt a Sárkányok anyja előtt. És Jaime Lannister esélyeit is növeli, hogy az előző évad végén hátat fordított a királynőjének/testvérének/szeretőjének.

A statisztika szerint a vizsgált 187 halálesetből mindössze 7 esetben haltak meg természetesen a karakterek (például Aemon mester). Az esetek 74 százalékában vágási sérülés okozta, leggyakrabban a fejen és a nyakon (beleértve ide a 13 lefejezést is), utána következnek 12 százalékkal az égési sérülések, majd 5 százalékkal a mérgezések. Az elhalálozás leggyakoribb körülménye a tettlegesség/támadás (64 százalék), utána következik a háborús műveletek (24 százalék). A törvényes kivégzések aránya 5 százalék. A halál leggyakoribb helye a karakter otthona. Annak az aránya, hogy az első megjelenést követő egy órán belül a karakter meghal, 14 százalék. A legkevesebbet 11 másodpercig bírta egy karakter, míg a legtöbbet 57 órát és 15 percet. Átlagosan 28 óra és 48 percet éltek.

Viszont még nem kell meggyászolni a kedvenc karakterünket. A szerzők maguk is elismerték a kutatás számos hiányosságát, például azt, hogy sok esetben korlátozta őket az adatok minősége. (eurekalert.org/iflscience.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS