2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CNAS: Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez

2018. november 14. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

Egészséges életvitellel elkerülhető a cukorbetegség, ennek kialakulását egy egyszerű vércukorszintméréssel ki lehet mutatni - írják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselői a diabétesz világnapja alkalmából kiadott üzenetükben.

A dokumentum szerint Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez egy 823.000 pácienst érintő programmal, amely a finanszírozást illetően az az onkológiait követően a második legnagyobb program. Az erre fordított alapok az elmúlt évtizedben az ötszörösére nőttek, ma meghaladják az egymilliárd lejt.

Az üzenet szövege szerint a program ingyenesen biztosítja a gyógyszereket, az inzulinpumpákat, valamint a betegség monitorozására szolgáló eszközöket.

A szakemberek rámutatnak, hogy a kezdeti fázisban felfedezett betegség nem gyógyítható ugyan, de megfelelő diétával és egészséges életmóddal gyógyszeres kezelés nélkül is szinten tartható.

A dokumentum rámutat: világszerte 212 millió olyan személy van, akinek nincs tudomása arról, hogy diabéteszes. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS