2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Börtönkórházban hunyt el a rettegett kommunista pribék

2018. november 05. 17:07, utolsó frissítés: 17:10

Meghalt a rahovai börtönkórházban hétfőn Alexandru Vișinescu volt kommunista börtönparancsnok, akit 2016 februárjában emberiesség elleni bűnökért ítélt 20 éves szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság.

Vișinescu volt az első azok közül a - sajtó által „kommunista pribékekként” emlegetett - volt kommunista börtönőrök és munkatábor-parancsnokok közül, akiknek a büntetőjogi elszámoltatását csaknem negyedszázaddal a rendszerváltás után, 2013-ban kezdte meg a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

A 90 évesen bebörtönzött, 93 éves korában elhunyt Vișinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt vezette. A vádirat szerint irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A húszéves börtönbüntetésről szóló jogerős ítéletben Vișinescut megfosztották katonai rendfokozatától is, ugyanakkor arra kötelezték, hogy - a román állammal közösen - 300 ezer eurónyi kártérítést fizessen három áldozata hozzátartozóinak. Ennek fedezeteként a bíróság már 2014-ben, a büntetőper kezdetén zár alá helyezte a volt börtönparancsnok lakását, és elrendelte az akkori romániai átlagbér kétszeresére rúgó, csaknem 3400 lejes nyugdíja egyharmadának a visszatartását.

A két és fél éve bebörtönözött Vișinescu - egészségi állapotára és előrehaladott korára hivatkozva - több ízben kérelmezte büntetése megszakítását, de a bíróság ezt elutasította. Legutóbb egy hónapja adott hírt róla a román média, amikor zúzódásokkal és léprepedéssel került a börtönkórházba. Egyes hírforrások tudni vélték, hogy cellatársai bántalmazták, de a börtönigazgatóság vizsgálata szerint sérüléseit esés okozta.

Vișinescu az Emberi Jogok Európai Bíróságnál emelt panaszt, mivel szerinte ügyében Románia nem tartotta tiszteletben az emberi jogi egyezménynek a kínzás tilalmáról és tisztességes táragyalásról szóló előírásait.

Szeptemberben egy másik „pribékper” elítéltje, az emberiesség elleni bűncselekményekért szintén húsz évre ítélt 90 éves Ion Ficior, a Duna-deltában kialakított peripravai munkatábor egykori parancsnoka is meghalt a börtönben másfél évi raboskodás után. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS