2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csoportelső és különdíjas lett a Kárászteleki Pezsgőpincészet a londoni Pezsgő Világbajnokságon

2018. október 26. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Londonban, október 24-én hozták nyilvánosságra a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC 2018) aranyérmesei között is kimagasló eredményeket elért tételeket. Pezsgőket és pincészeteket, csoportelsőket, régiógyőzteseket és stílus alapján választott világbajnokokat jutalmaztak.

A Kárászteleki Pezsgőpincészet terméke, a Carassia Blanc de Blancs a júliusban elnyert aranyérem mellett kategóriájában most a csoportelső (Best in Class) minősítést is megkapta. Különösen nagy elismerés továbbá, hogy a verseny történetének első Rising Star különdíját a Kárászteleki Pezsgőpincészetnek ítélte a CSWWC díjátadó gáláján a nemzetközi zsűri - írja közleményben a vállalat.

Még megjelenés előtt álló pezsgőt (Future Release) a pezsgő világbajnokságon (CSWWC) egy kivételt leszámítva eddig még nem díjaztak Best in Class (csoportelső) elismeréssel. Elsődleges oka ennek, hogy ebben a kategóriában olyan pezsgőket neveznek, amelyek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, a palackos érlelésük folyamatban van, strutúrájuk módosulhat.

Tavaly a zsűri először kóstolta a Carassia Blanc de Blancs 2014-es első kiadását, és akkor ezüstéremmel díjazta a tételt. Ugyanez az évjárat az idei megmérettetésen is ezüstérmet kapott. A 2015-ös szüretből származó második kiadás azonban olyan minőségi ugrást mutatott, ami megkérdőjelezhetetlen aranyérmet érdemelt, mondta Tom Stevenson, a Világbajnokság alapítója. A Carassia Blanc de Blancs következő, tehát 2018 novemberében piacra kerülő évjárata így kapott Best in Class (csoportelső) minősítést, ami egy külön minőségi kategóriát jelent a díjazott pezsgők között.

„A mi küldetésünk a világ legjobb pezsgőinek népszerűsítése. De az új tételek és új termelők felderítését és értékelését is feladatunknak tekintjük. Külön öröm ezért számomra bemutatni az idei verseny Rising Star Világbajnokát, a Carassia pezsgőt és a Kárászteleki Pezsgőpincészetet, Romániából” – ezekkel az elismerő szavakkal adta át Tom Stevenson a verseny történetének első ilyen trófeáját, amit a Kárászteleki Pezsgőincészet borásza, Bereczki Csaba vehetett át, Londonban, a CSWWC díjátadó gáláján.

A Tom Stevenson, Essi Avellan MW és dr. Tony Jordan nevével fémjelzett bíráló bizottság kiemelte, a kárászteleki pezsgőkben akkora fejlődési potenciált érzékel, amely külön elismerést érdemelt. A címmel a Kárászteleki Pezsgőpincészetet olyan termelőnek ítélték, amely a világon bárhol megállná a helyét.

Érdekes adalék, hogy mivel a Világbajnokság történetében először adtak át Rising Star elismerést, a bírák Márkus Györgyöt, a verseny állandó pótzsűritagját elküldték Erdélybe egy pincelátogatásra. Döntésük megalapozottságát az ő kárászteleki látogatása alátámasztotta, s ennek nyomán született meg a végső döntés: a Kárászteleki Pezsgőpincészet „Világbajnok Feltörekvő Csillag”.

Romániai pezsgő most először kapott aranyérmet a világbajnokság történetében. A pincészet tulajdonosai büszkék arra, hogy a tavalyi első ezüstérem után, idén megszerezték Erdélynek, Romániának az első aranyérmet is.

A CSWWC 2018 díjai:

Carassia NV Blanc de Blancs Future Release Aranyérem
Carassia Blanc de Blancs Ezüstérem


A CSWWC 2018 kategóriadíjai:

Carassia NV Blanc de Blancs (Future Release) "BEST IN CLASS" díj Future Release, Románia
Kárásztelek Pezsgőpincészet World Champion "Rising Star" - különdíj (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS