2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Birtokba vették a gyerekek az EduKastély játékait

2018. október 03. 12:45, utolsó frissítés: 13:42

Több mint harminc önkéntes és körülbelül 150 gyerek játszott együtt Alsórákoson és Vargyason az EduKastély játékaival. A Kastély Erdélyben program által lebonyolított projekt szeptemberben Olaszteleken képezett ki önkénteseket, akik a játékok vezetésének módszertanát sajátították el, majd két nyílt napon, helyi gyerekekkel próbálták ki ezeket.

Kastély kockák játékKastély kockák játék


A játékkészlet segítségével a 4-12 éves gyerekek játszva szerezhetnek értékes információkat az erdélyi kastélyokról, a hozzájuk kapcsolódó történelmi korokról, társadalmi berendezkedésről, a mindennapokról.

„A más vidékekről érkező, itt megszálló családok gyerekei számára nem biztos, hogy maga a kastély annyira izgalmas, viszont a játékokon keresztül az egész család kedvet kaphat a kastélyokhoz. Másfelől, amellett, hogy szállóként működünk, elejétől az volt az elgondolás, hogy a helyi közösség is megismerje a kastélyt. A jövőben gyakrabban szeretnénk nyílt napokat szervezni ennek érdekében, az ilyen tartalmas játékok pedig plusz vonzerőt jelentenek majd” – mondta Rácz Lilla, az olaszteleki Daniel-kastély tulajdonosa, aki egy októberi eseményen már használni is fogja ezeket a játékokat.

Csákány Antal László alsórákosi református lelkész szerint „a játékok nagy hozadéka a játszáson kívül az, hogy a gyerekek megismerkedhettek a saját történelmükkel. Egyedi, régi stílusú játékok, amelyek kiveszőben vannak, ezért jelentettek élményt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyerekek máris kérdezték, hogy mikor játszunk még, és például az Iskola Másként hét is szóba került” – mondta.

„Ezekkel a játékokkal a gyerekek úgy tanultak, hogy észre sem vették, emellett olyan információkkal találkoztak, amikkel eddig nem, újdonságokat tanulhattak” – mondta Fazakas Tünde Júlia, a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola igazgatója.

A játékokat szeptember elején a Marosvécsi Kastélynapon is kipróbálhatták a gyerekek; akkor egy nap alatt több mint kétszázan fordultak meg a foglalkozásokon.


Az EduKastélyban szereplő játékok

A Pereputty – Régi szavak nagy családja szókitaláló játék: egy megadott szóról kell megmondani, hogy mit jelent, esetenként három lehetőségből, vagy segítőszó használatával. Az Ész-lelő a gyerekek érzékszerveit kapcsolja be: Erdélyben régóta használatos fűszereket, valamint régi használati tárgyakat kell kitalálni szaglás, ízlelés, tapintás segítségével. A Kipörgetőn építészeti stílusokat, növényeket, állatokat, öltözeteket és harci eszközöket kell kirakni az elforgatható kockákon. A Kakukktojás című játékban szintén egy táblát elforgatva kell megtalálni a sorból kilógó növényt, ruhadarabot, címert.

A Le a kalappal! a különböző társadalmi rétegek és történelmi korok öltözködésére tanít, a kisebbek kép alapján, a nagyobbak csak leírás alapján állíthatják össze, mit viselt egy erdélyi nemes, egy polgár vagy egy paraszt. A Homokfigurák játékban ujjal rajzolják le a homokba a kártyán található szót; a változó nehézségű szavak szintén minden korosztály számára élvezetessé teszi a játékot.

Az Itt a kastély, hol a kastély? klasszikus memóriajáték, kastélyok fotóit kell összepárosítani benne. A Zsák a foltját ezt egy fokkal tovább viszi: először összefüggés szerint kell párosítani a kártyákat (például a fűzfát a kosárral), és csak ezután következik a memóriajáték a lefordított kártyákkal.

Zsák a foltját játék Zsák a foltját játék


A Malom a klasszikus malomszabályok szerint játszandó, csak óriás táblán, amely látványban és játékélményben is többletet nyújt. Szintén látványos a Tájoló, amelyben jókora térképen kell elhelyezni a Kastély Erdélyben Koalícióba tartozó 30 kastélyt, kinagyított részletek alapján. A Kastélykockák egy nagyméretű kirakó, amely segítségével hat erdélyi kastély fotója rajzolódik ki.

Malom játék
<br />
Malom játék


Az ügyességi játékok között gólyalábak és balansztábla található, amelyek a gyerekek mozgásigényét elégítik ki. A játékok igény szerint kézműves foglalkozásokkal egészíthetők ki, így egy-egy rendezvény teljes gyermekfoglalkozását le lehet fedni a segítségükkel.

A gólyaláb játék A gólyaláb játék


A játékok közül háromból személyre szabott változat is készült: az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély, illetve a vargyasi Daniel-kastély jelenik meg a Kastélykockákon, a Kakukktojáson és az Itt a kastély, hol a kastély? játékban.

A játékok a Pereputty kivételével vagy nyelvfüggetlenek, vagy pedig háromnyelvűek (magyar, román, angol), és mindegyikhez háromnyelvű játékszabályzat is tartozik.

Az EduKastély projektet az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatta. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS