2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Októberben ismét Erdélyben vizsgálnak a gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosai

2018. szeptember 30. 11:16, utolsó frissítés: 11:57

2018. október 7-12. között ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai - derül ki közleményükből. Október 7-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2017-ben a szervezet önkéntesei több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek magyarországi műtétjére, kivizsgálására, gyógykezelésére került sor és 50 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, Csíkszentdomokoson szűrnek majd. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2017-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 155 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is - derül ki a közleményből.

Részt vesz a gyógyító körúton a mozgó fogorvosi rendelő is. A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok 2017-ben Kápolnásfalun a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket. A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkőeltávolítás, illetve barázdazárás is.

A Gyermekmentő Szolgálat romániai útjának programjába sporteseményt is beiktat. Az orvoscsoport látogatása mellett sor kerül a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére október 12-én, pénteken Csíkszentdomokoson.

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. A bank kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így az októberi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsivezetőket.

A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP-bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Szolgálat rendelkezésére bocsát két mikrobuszt és egy terepjárót. Továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának is köszönjük az önkéntes orvos-csoport útjának és munkájának a támogatását. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS