2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két kolozsvári is van a világ ezer legjobb egyeteme között

2018. szeptember 26. 19:08, utolsó frissítés: 19:10

Egyetemkezdés előtt pont aktuális a brit oktatási hetilap, a Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2019-es egyetemrangsora, amelyet szerdán tettek közzé. Ezen összesen 7 romániai felsőoktatási intézményt rangsoroltak.

Nincsenek nagy meglepetések, gyakorlatilag két kategóriába sorolták az egyetemeket, 801-1000. közötti helyet foglalja el a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Egyetem és a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, míg 1001+ besorolást kapott a iași-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a bukaresti Közgazdasági Egyetem, a iași-i Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem.

A magyar felsőoktatási intézmények között a legjobb a budapesti Semmelweis Egyetem lett, a 401-500. helyen áll, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-800. helyet foglalja el, csakúgy, mint a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Debreceni Egyetemet a 801-1000. helyre sorolták, míg a Corvinus Egyetem az 1001+ kategóriába került.

A húsz legjobb egyetem összetételében alig változott a lista. Továbbra is az Oxfordi Egyetem vezet, utána következik a Cambridge-i Egyetem, a Stanford Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), majd a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech). Ez utóbbi a top 10 legnagyobb vesztese, mert a 3. helyről csúszott vissza az 5. helyre. A 6. helyen van az Harvard Egyetem, a 7. helyen a Princetoni Egyetem, a 8. helyen pedig a Yale Egyetem. Az utóbbi 4 helyet javítva került be a top 10-be. A 9. helyen a Imperial College London van, míg a 10. a Chicagói Egyetem.

A rangsor összeállításakor az oktatás minősége mellett a kutatási mutatókat, a nemzetköziséget, az idézettséget és az iparági hasznot is figyelembe vették különböző mértékben.

A Times Higher Education listája a QS hasonló összeállításai mellett a világ legismertebb egyetemrangsora. (hírszerk./cubit.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS