2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tesztoszteron hatására vásárolnak luxuscikkeket a férfiak?

2018. július 06. 16:34, utolsó frissítés: 16:35

A Nature Communications nevű tudományos folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely arra világít rá, hogy a férfiak vásárlási szokásait a legfontosabb férfi nemi hormon, a tesztoszteron is jelentősen befolyásolja. A tanulmányt készítő Gideon Nave, a Pennsylvania Egyetem kutatója és csapata szerint ez a hormon felelős azért, hogy ha a férfiak hajlanak a luxusautók, luxusórák és drága ruhák megvásárlása fele.

„Ez pontosan olyan, mint a páváknál a faroktoll” - állapította meg Nave. A tesztoszteront a férfiak szervezete a herékben termeli, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben állítja elő, minimális mennyiségben.

Gideon Nave elmondása szerint a tesztoszteron szerepet játszik abban is, hogy bizonyos egyének hogyan viselkednek és hogyan jelenítik meg társadalmi rangjukat, továbbá a luxustermékek birtoklása egy, az egyénnek a társadalmi hierarchiában betöltött szerepéről is árulkodik. Nave szerint tanulmányok már eddig is bizonyították, hogy fogyasztási cikkek birtoklása társadalmi státuszt is kölcsönöz a birtokosának, viszont azt eddig nem tudták, hogy a tesztoszteronnak is szerep van ebben.

A Pennsylvania Egyetem munkatársai 243, 18 és 55 éves kor közötti férfin végeztek el kísérleteket. A kísérletek során egyes férfiaknak a bőrükre felvitt gél formájában tesztoszteront juttattak a szervezetébe, mig a többiek csupán placebót kaptak. Ezután felkérték a kísérleti alanyokat, hogy válasszanak néhány eléjük rakott tárgy közül.

A kísérlet rávilágított arra, hogy azok a férfiak, akik valódi tesztoszteront kaptak nagy érdeklődést mutattak az olyan termékek iránt, amelyekről azt gondolták, hogy erősíthetik a társadalmi státuszukat.

„A hatás szinte pontosan ugyanaz, mint az emlős állatoknál, ahol a tesztoszteron jellemzően emelkedik a szaporodási időszakban és ez elősegíti azokat a tulajdonságokat, amelyek jelzik az állat szervezetének alkalmasságát a vetélytársak és a potenciális partnerek felé is”- nyilatkozta Nave.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a nők is előnyben részesítik a Rolexet viselő és Ferrarit vezető férfiakat? - tették fel a kérdést Gideon Navenek a tanulmány publikálása után. A Pennsylvania Egyetem munkatársa szerint elég ha a csupán a férfiak hiszik azt, hogy igen.

A kísérletet elvégző csapat ugyanakkor azt is igazolta, hogy az egyének státusát megerősítő tárgyak a különböző kultúrákban eltérőek. (firstpost.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS